Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η «Διατλαντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ

Η αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ επί της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), η αξιολόγηση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ο καθορισμός της διαπραγματευτικής στρατηγικής της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την απλούστευση των διαδικασιών για τις εξαγωγές, ήταν στην ατζέντα του Ατυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, που συνεδριάζει στη Ρώμη.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, στην παρέμβασή του, έκανε λόγο για την ανάγκη απελευθέρωσης της αμερικανικής ναυτιλιακής αγοράς, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να αποδώσει πρόσθετα οφέλη στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης των προϊόντων «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης».

Η συμφωνία TTIP στοχεύει στο αμοιβαίο παραπέρα «άνοιγμα» των αγορών της ΕΕ και των ΗΠΑ, σε όφελος και των αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και της εξασφάλισης αντίστοιχων προνομίων για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Στην πράξη, βέβαια, οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ εκδηλώνονται στο έδαφος σφοδρότατων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ποια μονοπώλια θα βγουν περισσότερο ενισχυμένα έναντι των ανταγωνιστών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ