Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο παιχνίδι Σερβίας - Αλβανίας, εξαιτίας της εμφάνισης της σημαίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Εδώ και καιρό διεξάγεται συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός επικίνδυνου μεγαλοϊδεατικού εθνικιστικού κινήματος στην Αλβανία, με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων σε εθνικιστικές αλυτρωτικές θέσεις, που προβάλλουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας. Αυτό το εθνικιστικό κίνημα ενισχύθηκε μετά από τη ΝΑΤΟική επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη λεγόμενη «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου, που σήμερα είναι ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Από την άποψη αυτή, η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου, περί «περιφερειακής σταθερότητας και του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων», στο όνομα μάλιστα «της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής», είναι πέρα για πέρα υποκριτική και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, αφού ενεργά συμμετέχουν στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής μας, γιατί χαρακτηρίζεται από την ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που χρησιμοποιούν μειονοτικά και εδαφικά ζητήματα για την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό και τους άλλους λαούς των Βαλκανίων για τους κινδύνους που κρύβει το εθνικιστικό δηλητήριο, το οποίο χρησιμοποιείται από τις αστικές τάξεις για τα δικά τους συμφέροντα.

Καλούμε τους εργαζόμενους των Βαλκανίων να προτάξουν τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα, να πουν όχι στο μίσος των εθνικιστών και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενώσεις του ΝΑΤΟ - ΕΕ, να οικοδομήσουν τη δική τους ενότητα ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ