Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Σταθερά πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΤΑΪΠΕΪ.--

Το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει μόνιμα πολεμικά πλοία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εξετάζει η Ταϊβάν σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς».

Το πρακτορείο επικαλείται δήλωση του επικεφαλής του ταϊβανέζικου Ναυτικού Τσεν Γεόνγκ-κανγκ ότι «συζητάμε αυτή την πιθανότητα» μαζί με την επισήμανση ότι πρόκειται «για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα». Ο Σχιχ Γι-τσε, υπεύθυνος Επικοινωνιών της Ακτοφυλακής της Ταϊβάν, υπογράμμισε πως «ο στόχος θα είναι να διαφυλαχθεί η κυριαρχία και η δύναμη της "Δημοκρατίας της Κίνας" (σ.σ. όπως αποκαλούν την Ταϊβάν οι ντόπιοι) για την υπεράσπιση της περιοχής γύρω από το νησί Τάι Πινγκ».

Το Τάι Πινγκ διοικείται από την Ταϊβάν και θεωρείται ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις στα Σπάρτλις (νησιωτικό σύμπλεγμα) που μπορεί να φιλοξενήσει λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα διαθέτει πηγή τρεχούμενου νερού και κατά συνέπεια μπορεί να υποδεχτεί κόσμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα Σπάρτλις αποτελούν «μήλον της Εριδος» για μια σειρά χώρες που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως οι Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, αλλά και Μπρουνέι.

Σχετικά με τα σχέδια της Ταϊβαν, ανώτερος στρατιωτικός από το Ναυτικό των Φιλιππίνων είπε στο «Ρόιτερς» ότι αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν συνολικά τη στρατιωτική «κινητικότητα» στα Σπάρτλις και θα προκαλούσε αυξημένες πιθανότητες για «επεισόδια». Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση «παράνομη και αβάσιμη».

Το «Ρόιτερς» μεταδίδει πως σήμερα υπάρχουν στην περιοχή ήδη μόνιμοι στρατιωτικοί «σταθμοί», συγκεκριμένα της Μαλαισίας, με τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο να είναι σταθμευμένο σταθερά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ