Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Θερμή υποδοχή και υπογραφές σε εννιά διμερείς συμφωνίες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε μία περίοδο έντονης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών τριβών της Δύσης με τη Ρωσία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη χτες στο Βελιγράδι, όπου έγινε δεκτός με τυμπανοκρουσίες και όλες τις τιμές αρχηγού κράτους μιας σύμμαχης χώρας, με αφορμή τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο απελευθέρωσης της (σκλαβωμένης από τους Γερμανούς ναζιστές) σερβικής πρωτεύουσας από το σοβιετικό Κόκκινο Στρατό και τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους κομμουνιστές.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι Πρόεδροι Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ρωσίας Βλ. Πούτιν κατευθύνθηκαν προς το παλαιό Βελιγράδι, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, Σοβιετικών και Παρτιζάνων και στη συνέχεια μετέβησαν στο «Μέγαρο της Σερβίας».

Φθάνοντας εκεί ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι «Ρωσία και Σερβία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά» και του απένειμε το παράσημο του τάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας. Ακολούθως εξέφρασε ευγνωμοσύνη «για τη σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξη της Ρωσίας στη διατήρηση της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο». Πρόσθεσε πως η Σερβία αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως «σπουδαίο σύμμαχο και εταίρο» και δεν θα διακυβεύσει αυτή τη στάση «με κανενός είδους συμπεριφορά».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης τον Νίκολιτς ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας: «Η θέση της Ρωσίας για το Κοσσυφοπέδιο είναι στάση αρχής που βασίζεται όχι μόνο στη φιλία των δύο χωρών, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες συζήτησαν για διάφορα διμερή θέματα, στα οποία κυριάρχησε η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», μιας που η Σερβία, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από την ΕΕ, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει και να αναβάλει την κατασκευή του αγωγού, όπως έκαναν η Βουλγαρία και άλλες χώρες...

Οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας οι οποίες αφορούν τη στρατιωτική - τεχνολογική συνεργασία, την Ενέργεια, τις μεταφορές, το εμπόριο.

Η συνέντευξη Πούτιν

Παραμονές της επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι δημοσιεύτηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ», στην οποία κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για «εχθρική» στάση απέναντι στη Ρωσία. Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τους κινδύνους που θέτουν «οι απόπειρες άσκησης εκβιασμών έναντι της Ρωσίας» μεταξύ άλλων και για «τη διεθνή στρατηγική σταθερότητα». Υπογράμμισε, εντούτοις, παρ' όλα αυτά πως η Ρωσία είναι ανοικτή στη συμφιλίωση και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο «με βάση τις αρχές της ισότητας και του σοβαρού συνυπολογισμού των συμφερόντων της άλλης πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ