Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Συζήτηση για την ανεργία αύριο το απόγευμα

Με τη συναυλία των ΜΑΣΙΦ (Θ. Κουέλης, Μ. Μαρμαρινός, Γ. Βενιζέλος, Ζ. Βεργάκης) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις της Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο». Αύριο Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για την ανεργία και τις εξελίξεις στη Ζώνη. Θα ακολουθήσει χορευτικό από μετανάστες από τα Βαλκάνια και συναυλία από τον Βασίλη Βασιλάτο «Ιστορίες για κρουστά». Το πρωί 10.30-13.00 λειτουργούν εργαστήρια για παιδιά. Η Εκθεση ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Οκτώβρη.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση συζητήσεων με καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Εκθεση με έργα τους. Η Ουρ. Βολονάκη συμμετέχει με το έργο ζωγραφικής «στο παρά πέντε», μεικτή τεχνική (διάφορα υλικά). «Το έργο μου, λέει, είναι μια διαδήλωση και πάνω είναι το ρολόι που σημαίνει ότι έφτασε η ώρα. Συμμετέχω στο Πέραμα από την αρχή. Το θέμα του έργου δείχνει την πάλη των τάξεων, τον ξεσηκωμό και έχει άμεση σχέση με τη Ζώνη, που εδώ είναι χώρος ταξικών αγώνων. Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης με το έργο του αντανακλά την πραγματικότητα όπως την εισπράττει ο ίδιος, άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του. Εδώ, η Τέχνη είναι στρατευμένη, ο χώρος έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, την πάλη τους. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και η Τέχνη που "λέει" ότι δεν είναι στρατευμένη κάτι εξυπηρετεί.

Να πω ότι όταν ήρθαμε την πρώτη φορά στη Ζώνη, όλοι ζωγραφίζαμε υφές από σκουριές, γιατί - να το πω έτσι - μας "είχε θαμπώσει" ό,τι βλέπαμε εδώ. Σιγά - σιγά άρχισε να αποκτά ένα διαφορετικό περιεχόμενο και φέτος νομίζω τα έργα είναι καλύτερα, με την έννοια ότι έχουν διεισδύσει πιο βαθιά σε θέματα που απασχολούν την εργατική τάξη. Να τονίσω ότι η η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, η τριβή με τους εργάτες, τη Ναυπηγοεπισκευαστική και το Πέραμα, σε κάνει να βάζεις σαν σκοπό τα έργα να έχουν αυτό το περιεχόμενο».

Ο Δ. Βάρβογλης συμμετέχει στο Πέραμα με τρία έργα, ακρυλικό χρώμα σε χαρτί. «Στην αρχή αντλούσαμε θέματα από τους εργάτες που δούλευαν εδώ, τώρα εργάτες δεν υπάρχουν, έχει ερημώσει το Πέραμα, αυτό σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί με άλλα εικαστικά και εκφραστικά μέσα να αποδώσει αυτό που νιώθει, τι είναι το Πέραμα και ο εργάτης και όλα αυτά που γίνονται εδώ, η ανεργία, η κρίση, ό,τι βιώνει και ο ίδιος. Θέλω να τονίσω ότι και μόνο το "παρών" που δίνουμε οι εικαστικοί και η ζύμωση που υπάρχει με τα σωματεία, συλλόγους, ακόμα και οι επισκέψεις των σχολείων και οι δραστηριότητες και οι μουσικοί δείχνει ότι δεν αμυνόμαστε, δεν μας πιάνει κατάθλιψη, αλλά αυτή τη στιγμή εμείς κάνουμε τη δική μας πολιτιστική προπαγάνδα, να το πω έτσι.

Η πρωτοβουλία των Σωματείων πρέπει να συνεχιστεί, να αναπτυχθεί και σε άλλους χώρους με κέντρο το Πέραμα. Αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι ότι οι εργάτες της Ζώνης μαζί με τους εικαστικούς έχουμε ενωθεί και έχουμε κάνει ένα σώμα που δύσκολα σπάει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ