Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Ελληνικό διάβημα στα Τίρανα. Συνεχίζεται η εθνικιστική ένταση στην περιοχή

Με αφορμή την εμφάνιση σημαίας με τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία» από τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας την περασμένη Τρίτη και τα επεισόδια σε διάφορες γειτονικές χώρες, επικίνδυνες για τους λαούς εθνικιστικές εντάσεις φαίνεται να φουντώνουν ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Να καταδικαστούν από τις αλβανικές αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας», ζητά ο Ελληνας πρέσβης στα Τίρανα, Λ. Ροκανάς, με διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, με εντολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Ο πρέσβης ζήτησε, επίσης, «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου».

Παραπέρα, παίζοντας το χαρτί της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, επισημαίνει «την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη ελληνική εθνική μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές αρχές και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης στο Βελιγράδι συνέβησαν προπαραμονές της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σερβία, στο πλαίσιο εορτασμών για τα 70 χρόνια απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από το σοβιετικό Κόκκινο Στρατό και τους Σέρβους Παρτιζάνους. Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις μεγάλες τιμές που απέδωσαν οι Σέρβοι κατά την παρουσία του Ρώσου Προέδρου στο Βελιγράδι. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ, δήλωσε ότι «ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ βλέπουν ευνοϊκά το γεγονός πως 4.500 Σέρβοι στρατιώτες χαιρέτισαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι».

Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, φαίνεται διατεθειμένος, παρά το τεταμένο κλίμα, να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη, για τις 22 Οκτώβρη, επίσκεψή του στο Βελιγράδι. «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτού τους είδους την πολιτική του παρελθόντος και το μίσος του παρελθόντος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από κάτι που συνέβη σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης.

Φρόντισε, ωστόσο, να δώσει εντολή για την αποστολή διαβήματος διαμαρτυρίας από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη της Σερβίας στα Τίρανα, Μ. Ζάριτς, ανταποδίδοντας το σερβικό διάβημα που έγινε προχτές από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών στον Αλβανό πρέσβη στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπόσκα. Παράλληλα, μερικές δεκάδες νεαροί Αλβανοί, που αυτοαποκαλούνται «Νέοι Πατριώτες», διαδήλωσαν έξω από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Πέμπτης, ο Ι. Μπόσκα εξέφρασε την πεποίθηση πως η αλβανική κυβέρνηση δε βρίσκεται πίσω από το επεισόδιο με το χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» λέγοντας: «Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη Αλβανία στο πρόγραμμα της αλβανικής κυβέρνησης, παρά μόνον η Αλβανία».

Αργότερα χτες, η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου για συμμετοχή σε επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά φούρνων και άλλων επιχειρήσεων που ανήκουν σε Αλβανούς στη Βόρεια Σερβία. Εκπρόσωπος της σερβικής αστυνομίας σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών και ότι αυτές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε άλλες συλλήψεις, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις βίας και χουλιγκανισμού δε θα γίνουν ανεκτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ