Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Σε τουλάχιστον ένα τρίμηνο τα πρώτα εμβόλια κατά του ιού

Ανησυχία στη Σιέρα Λεόνε, όπου συνεχίζονται τα δεκάδες θανατηφόρα κρούσματα της νόσου

Συνεχίζει να καλπάζει ο «Εμπολα» στη δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε
Συνεχίζει να καλπάζει ο «Εμπολα» στη δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Το Δεκέμβρη θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με την ασφάλεια που μπορούν να παράσχουν κάποια πειραματικά εμβόλια κατά του «Εμπολα» ανακοίνωσε χτες στη Γενεύη, όπου και η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (ΠΟΥ), η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του οργανισμού, Δρ. Μαρί Πολ Κίνεϊ, σημειώνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική. Η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη πως οι πρώτες δεκάδες χιλιάδες δόσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά σε χώρες της Δυτικής Αφρικής το Γενάρη του 2015.

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο, οι υγειονομικές αρχές και κλιμάκια του ΠΟΥ στη δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε διαπιστώνουν τη δραματική εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, καθώς καθημερινά πάνω από 20 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, προσθέτοντας τα ονόματά τους στη μακρά λίστα των πολλών χιλιάδων θυμάτων του «Εμπολα». Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως παραμένουν δεκάδες (πάνω από 50...) τα κρούσματα που αναφέρονται καθημερινά εντός και πέριξ της πρωτεύουσας, Φριτάουν, και στη δυτική πόλη Ουότερλου.

Στη Ρουάντα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χτες πως πλέον θα θερμομετρούνται όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, λόγω των κρουσμάτων «Εμπολα» που αναφέρθηκαν σε αυτές τις δύο χώρες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος επιβάτης από αυτές τις χώρες έχει πυρετό, θα του απαγορευτεί προσωρινά η είσοδος στη χώρα. Ομως, ακόμη και εάν διαπιστωθεί πως είναι απύρετοι, και πάλι, θα πρέπει να ενημερώνουν καθημερινά τις ρουαντέζικες υγειονομικές αρχές.

Στις ΗΠΑ, πάλι, ανακοινώθηκε νέο αυστηρότερο ιατρικό πρωτόκολλο ασφαλείας έναντι του ιού «Εμπολα», το οποίο μεταξύ άλλων θα εξασφαλίζει την ειδική εκπαίδευση στη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού, στην οποία θα υποβάλλεται εφεξής το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο την καλύτερη θωράκισή τους στον αιμορραγικό ιό «Εμπολα». Μεταξύ άλλων, επιβάλλεται να φορούν ολόσωμη προστατευτική στολή και εξοπλισμό, ενώ θα υπάρχει επιθεωρητής ασφαλείας στους χώρους όπου το ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό θα φορά και θα βγάζει τις στολές ασφαλείας.

Πέρα από το μέτρο αυτό, την Κυριακή είχε ανακοινωθεί από το Πεντάγωνο και η συγκρότηση 30μελούς ομάδας στρατιωτικών ιατρών και νοσηλευτών, που θα αρχίσει την εκπαίδευσή της στο Φορτ Σαμ Χιούστον στο Τέξας, ώστε να είναι έτοιμη για άμεση επέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης νέου κρούσματος στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ