Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Επαφές για να διασφαλιστεί η ροή αερίου για τα μονοπώλια

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ.--

Στην έδρα της ΕΕ συνεχίστηκαν χτες οι επαφές Μόσχας, Κιέβου και Βρυξελλών σχετικά με την εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και φυσικά την ευρωπαϊκή αγορά, ζήτημα που αφορά μια σειρά κράτη της ΕΕ και πρώτ' απ' όλα τη Γερμανία και βεβαίως ισχυρά μονοπώλια του τομέα Ενέργειας.

Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε οτι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και θα επαναλάβουν τις επαφές και τις συζητήσεις στις 29 Οκτώβρη. Η πρόταση της κυβέρνησης της Ρωσίας προέβλεπε ότι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη θα πληρωθούν 2 δισ. ευρώ από το ουκρανικό χρέος προς την «Γκάζπρομ» και τουλάχιστον άλλα 1,1 δισ. ευρώ ακόμα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η «Γκάζπρομ» θα δώσει στην Ουκρανία 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, προσφέροντας και μια επιλογή για 5 δισ. κ.μ. επιπλέον. Σ' αυτούς τους άξονες κινήθηκε η προχτεσινή συνάντηση που έγινε στο Κίεβο με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ. Διεθνή ΜΜΕ επισήμαναν ότι οι Βρυξέλλες αναζητούν «εγγυήσεις» για την απρόσκοπτη ροή αερίου προς όλη την Ευρώπη. Η ουκρανική εταιρεία «Ναφτογκάζ» υπογράμμισε ότι το Κίεβο και η ΕΕ επιθυμούν αυτή η συμφωνία «να αποκλείει την πιθανότητα μονομερούς τροποποίησης».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, δήλωσε χτες ότι η Ουκρανία ζήτησε από ΕΕ και ΔΝΤ «ένα επιπλέον δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», προκειμένου να πληρώσει τους Ρώσους. Βεβαίως, και το νέο δάνειο θα κληθεί να πληρώσει ο ουκρανικός λαός, καθώς είναι καθαρό πως η ένταση των παζαριών όπως και κάθε συμβιβασμός που θα καταληχθεί ενδεχομένως θα δώσουν νέα ώθηση σε αντιλαϊκά μέτρα που θα καταρτιστούν και μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, 26 Οκτώβρη.

Τηλεφωνική συνομιλία Ποροσένκο - Πούτιν

Στο μεταξύ, χτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι θα δώσει νέα εντολή για «κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία (όπου συνεχίζονται οι μάχες και αυξάνονται οι νεκροί παρά την εκεχειρία που υπογράφτηκε). Επίσης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική επαφή χτες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία συμφώνησαν για τη σημασία της «συνεισφοράς» στην «ειρηνευτική συμφωνία» και «αντάλλαξαν γνώμες για θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο».

Πάντως, οι αντιθέσεις παραμένουν και κάθε πλευρά επιλέγει κινήσεις για να προστατεύσει τη θέση της στο φόντο και των δεδομένων που έχει διαμορφώσει και η «ανταλλαγή» οικονομικών κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Προχτές, η Ρωσία αποφάσισε να επεκτείνει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, και σε παραπροϊόντα σφαγίων, ζωικά άλευρα, το λίπος και άλλα παράγωγα βοοειδών, χοίρων και πουλερικών.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι αργά προχτές το βράδυ, ο Βολοντίμιρ Μπορισένκο, υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτώβρη, δέχτηκε διπλή φονική επίθεση (με πυροβολισμούς και χειροβομβίδα) την ώρα που έφευγε από το σπίτι του. Ο Μπορισένκο είναι υποψήφιος με το κόμμα «Λαϊκό Μέτωπο» που ίδρυσε πρόσφατα ο «πρωθυπουργός» Αρσένι Γιατσενιούκ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εξελίξεις δείχνουν ένταση της αντιπαράθεσης (2015-07-21 00:00:00.0)
Δηλώσεις διατήρησης της έντασης (2015-04-03 00:00:00.0)
Πιθανή νέα εκεχειρία (2014-12-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (2009-01-15 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο και πάλι για το αέριο (2009-01-14 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» του αερίου (2009-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ