Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ενδεχόμενο χρήσης πυρός για να «ξετρυπώσουν» το ξένο υποβρύχιο

Οι έρευνες για το «ξένο υποβρύχιο» συνεχίστηκαν χτες, για πέμπτη μέρα
Οι έρευνες για το «ξένο υποβρύχιο» συνεχίστηκαν χτες, για πέμπτη μέρα
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Ο εκπρόσωπος του σουηδικού στρατού, Ερικ Λάγκερστεν, επιβεβαίωσε χτες την αποχώρηση ορισμένων πολεμικών σκαφών που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό υποβρυχίου άγνωστης προέλευσης που εντοπίστηκε να πλέει στο Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ωστόσο πως οι έρευνες θα συνεχιστούν με άλλα ναυτικά, εναέρια και χερσαία μέσα.

Επισήμως, οι Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να επιρρίψουν τις ευθύνες σε συγκεκριμένη χώρα, μολονότι «φωτογραφίζουν» τη Ρωσία, η οποία αρνείται κάθε ανάμειξη υποστηρίζοντας πως το άγνωστης προέλευσης σκάφος είναι ολλανδικό.

Νωρίτερα χτες, ο Σουηδός ναύαρχος, Αντερς Γκρένσταντ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC δήλωσε πως οι σουηδικές αρχές θα μπορούσαν να κάνουν χρήση πυρός στις έρευνες για τον εντοπισμό του ύποπτου ξένου υποβρυχίου ώστε να το αναγκάσουν να βγει στην επιφάνεια. Ο ίδιος έκανε έκκληση στους Σουηδούς πολίτες - κατοίκους παράκτιων περιοχών να είναι «σε επαγρύπνηση» και να αναφέρουν στις αρχές οποιαδήποτε «ύποπτη δραστηριότητα» στα σουηδικά ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν να αξιοποιήσει το «συμβάν» για να δικαιολογήσει τη νέα αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες, που ανακοίνωσε πριν από μία βδομάδα στο πλαίσιο σύνταξης του προϋπολογισμού για το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ