Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αισιοδοξεί για το «δημοκρατικό μέλλον» της Τουρκίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Σε δηλώσεις του, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν είπε ότι από τις 15 Οκτώβρη ξεκίνησε «μια νέα φάση που κοιτάζει το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας και ότι η ελπίδα μου ότι θα δω την έκβαση αυτής της διαδικασίας έχει ενισχυθεί». Οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως έκφραση - στην παρούσα φάση - «αισιοδοξίας» για τις «ειρηνευτικές επαφές» της κυβέρνησης με την κουρδική πλευρά. Ο Οτσαλάν δήλωσε ακόμα ότι πρέπει να «αντληθούν τα διδάγματα» όπως και ότι πρέπει να ληφθούν «θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες». «Πιστεύω ότι όλες οι πλευρές κατάλαβαν καλά πως οι σημερινές θέσεις ήταν υπερβολικά περιοριστικές και πως δεν εξυπηρετούσαν το θέμα της ειρήνης», συμπλήρωσε.

Πριν από μερικές βδομάδες, ο Οτσαλάν είχε συνδέσει την «πτώση» της πόλης Κομπάνι στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» με ακύρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του γίνονται ενώ πριν από ένα δεκαήμερο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του PKK και του τουρκικού στρατού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε προχτές το βασικό πλαίσιο νομοσχεδίου που κατατέθηκε με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, στο φόντο των πρόσφατων κινητοποιήσεων των Κούρδων στις οποίες σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι. Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Αστυνομία θα μπορεί πλέον να ερευνά τα σπίτια υπόπτων χωρίς να διαθέτει «συγκεκριμένα στοιχεία» και ότι «η υποκίνηση στη βία» μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης θα θεωρείται κακούργημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ