Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» από το Αιγαίο

Εργο του Μάριου Πράσινου
Εργο του Μάριου Πράσινου
Πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις πραγματοποιούνται τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας. Ανδρος, Κέα, Κρήτη... υπόσχονται να μας δροσίσουν και εικαστικά.

Αρχή από την πανέμορφη Ανδρο. Τον κεντρικό και πολύπλευρο ρόλο που έπαιξε η γυναικεία μορφή στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη Τουλούζ Λωτρέκ, έρχεται να φωτίσει η έκθεση «Τουλούζ Λωτρέκ: Ο μύθος της γυναίκας», που θα φιλοξενήσει το φετινό καλοκαίρι το «Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα εκτεθούν ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά, συνολικά 135 έργα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σημαντική έμφαση δίνεται στο χαρακτικό του έργο - όπως είναι γνωστό ο Τ. Λωτρέκ υπήρξε βασικός ανανεωτής της χαρακτικής τέχνης - καθώς στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες και αυθεντικές λιθογραφίες, σπάνιας έκδοσης, οι οποίες προέρχονται από τη σπουδαία συλλογή Γκέρστενμπεργκ. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη ζωή του καλλιτέχνη, μέσα από λεπτομερές χρονολόγιο και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τη ζωή του Τ. Λωτρέκ. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κουτσομάλλης. Στις 23 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η γυναίκα στην τέχνη του 20ού αιώνα». Συμμετέχουν οι: Νίκη Λοϊζίδη, Πέτρος Μαρτινίδης, Αντουανέτα Αγγελίδου. Θα συντονίσει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

«Γυναίκα με μαύρο μπουά από φτερά». Λάδι σε χαρτόνι του Τουλούζ Λωτρέκ
«Γυναίκα με μαύρο μπουά από φτερά». Λάδι σε χαρτόνι του Τουλούζ Λωτρέκ
Τη μεγάλη έκθεση του Τουλούζ - Λοτρέκ συνοδεύει η έκθεση «Ο μύθος της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική (1930 - 2000)». Από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν έργα είκοσι εννέα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Δημιουργίες των: Γ. Μόραλη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γουναρόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Ε. Μπουλγουρά, Ν. Νικολάου, Γ. Σικελιώτη, Γ. Στέρη, Α. Δρούγκα, Χ. Καρά, Χρ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Β. Ξένου, Παύλου, Α. Φασιανού, Δ. Σκουλάκη, Β. Σπεράντζα, Π. Σάμιου, Γ. Ψυχοπαίδη, Μ. Ζαχαριουδάκη, Γ. Ρόρρη, Μ. Παντελιά, Ε. Σακαγιάν, Π. Φειδάκη κ.ά. Μέσα από τα έργα επιχειρείται η ανάδειξη του θέματος, όπως αναπτύχθηκε στο νεοελληνικό χώρο: Η γυναίκα ως εξιδανικευμένη μούσα της τέχνης, της ομορφιάς, των ιδεών. Η ρεαλιστικά βιωμένη γυναίκα - σύντροφος - μητέρα. Η γυναίκα ως δημόσια, κοινωνική και ιστορική παρουσία. Ο ιδιαίτερος αυτοσχολιασμός της γυναικείας φύσης ή του ρόλου της από ζωγράφους - γυναίκες, κ.ά. Την έκθεση επιμελείται ο Χάρης Καμπουρίδης.

  • Από τις 21 Ιουλίου και για τρεις μήνες, στο Ιδρυμα «Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως» στην Ανδρο και στο πλαίσιο του ετήσιου εκθεσιακού θεσμού «Πλόες», θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής του Μάριου Πράσινου και δημιουργίες γλυπτικής του Φιλόλαου. Ο Μάριος Πράσινος θα εκθέσει 30 έργα του (ταπισερί, χαρακτικά και πίνακες ζωγραφικής), δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει την καλλιτεχνική πορεία από τον κυβισμό στην εξπρεσιονιστική στιγματογραφία και το μεταφυσικό τοπίο. Ο Φιλόλαος θα παρουσιάσει τριάντα μικρά ξύλινα ανάγλυφα και μνημειακού χαρακτήρα γλυπτά από μέταλλο και «πλυμένο μπετόν».
  • Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, καλλιτεχνικό κόσμημα και κατασκευές χρηστικών αντικειμένων, περιλαμβάνει η έκθεση της Λίζας Σωτίλη, η οποία εγκαινίασε τη θερινή περίοδο της γκαλερί «Βουρκαριανή» (Βουρκάρη, Κέας). Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά, «Η ευρηματικότητα και η φαντασία της είναι ανεξάντλητες, κατορθώνοντας να μεταμορφώνουν και τα πλέον ευτελή και αδιάφορα υλικά σε ενδιαφέρουσες φόρμες και πολύτιμα για τις ποιότητές τους αντικείμενα». Διάρκεια έως τις 25 Ιουνίου.
  • «Γυναίκα και κόρες», έργο του Σπ. Βασιλείου
    «Γυναίκα και κόρες», έργο του Σπ. Βασιλείου
    Από τις 22 Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου, η Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» στο Ρέθυμνο (Χειμάρρας 5) θα φιλοξενήσει τρεις φωτογραφικές ενότητες με αντιπροσωπευτική δουλιά 22 σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων φωτογράφων. Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, που επιμελείται ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, συνδιοργανώνουν το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα έχει τίτλο: «Βγαίνοντας από τα χρόνια του πολέμου» και παρουσιάζει δημιουργίες από τις δεκαετίες 1940, 1950 και 1960, των: Βούλας Παπαϊωάννου, Δημήτρη Χαρισιάδη, Μαρίας Χρουσάκη, Θανάση Τσαγκρή και Ιπποκράτη Ζημέρη. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «Περιοχές», περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1990 και εξακολουθούν να εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Οι Αχιλλέας Νάσσιος, Νίκος Μάρκου, Νάταλι Ντάνεμπεργκ, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Λία Ναλμπαντίδου, Κώστας Κολοκυθάς, Πάρις Πετρίδης και Εφη Παλαιολόγου, προσπαθούν να ερευνήσουν τον ψυχικό ή φυσικό προσωπικό χώρο. Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Κοινότητες», οι: Δήμητρα Λαζαρίδου, Σπύρος Στάβερης, Βασίλης Νάτσιουλας, Γιάννης Μπαραπάς, Περικλής Αλκίδης, Νάγια Γιακουμάκη, Δάφνη Ρόκκου και Σάββας Χριστοδουλίδης ερμηνεύουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τη συνύπαρξη των ανθρώπων μιας κοινότητας, ορίζοντας την ταυτότητα του χώρου μέσα στον οποίο λειτουργούν.

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ