Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύμβαση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Τον αντεργατικό δρόμο που ανοίγει η Συλλογική Σύμβαση που προτίθεται να υπογράψει η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας με την εργοδοτική ένωση του κλάδου, καταγγέλλουν τα Σωματεία Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Λαυρίου και Πλοίων. Η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Εγκαταστατών, Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η Σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί αυτές τις μέρες.

Η Σύμβαση προβλέπει την εξαίρεση του Συνδέσμου Συντηρητών - Εγκαταστατών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδας (ΣΥΣΕΒΕ) κατόπιν αιτήματός του που έγινε δεκτό και από την Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών. Οι εργαζόμενοι δηλαδή στις επιχειρήσεις της περιοχής θα βρεθούν εκτός των ρυθμίσεων της Σύμβασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τους όρους εργασίας τους. Σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία καταγγέλλουν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι «κάνοντας το εργοδοτικό της καθήκον αποδέχεται να εξαιρεθεί μία περιοχή της Ελλάδας, συγκεκριμένα του νομού Θεσσαλονίκης από τη Συλλογική Σύμβαση». Τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, να βάζουν αστερίσκους στις Συλλογικές Συμβάσεις, να τις παρακάμπτουν και να χαμηλώνουν μισθούς και μεροκάματα. Αντιπροσωπεία των Σωματείων Ηλεκτροτεχνιτών προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδία, ζητώντας να μη γίνει δεκτή η εξαίρεση των εργοδοτών της Βορείου Ελλάδας.

Ζητούν «εργασιακή ειρήνη»

Με επιστολή του στις αρχές Σεπτέμβρη, ο ΣΥΣΕΒΕ είχε κάνει τα ...παράπονά του στην Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών για τη «διασάλευση της επιδιωκόμενης εργασιακής ειρήνης» από τις ενέργειες του σωματείου της Θεσσαλονίκης. Οι «επιθετικές και αδικαιολόγητες αρνητικές ενέργειες», για τις οποίες κατηγορεί το σωματείο, δεν είναι παρά οι πρωτοβουλίες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, τόσο όσον αφορά τα μεροκάματα όσο και τις συνθήκες εργασίας. Οι εργοδότες διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για τους ελέγχους από τα όργανα του ΣΕΠΕ, μετά από αναφορές του σωματείου, θεωρώντας πως έχουν δυσμενείς συνέπειες για την «επιτευχθείσα και υφιστάμενη επί μακρόν εργασιακή ειρήνη»! Στην ίδια επιστολή ο ΣΥΣΕΒΕ υπενθυμίζει πως «έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την τυχόν νέα πανελλαδική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ σχετικά με τη σύναψη νέας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης αναφέρει πως η προοπτική της έναρξης των σχετικών διαπραγματεύσεων «προϋποθέτει την ύπαρξη στοιχειώδους έστω εργασιακής ειρήνης».

Αύριο η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής

Με τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, προχωρά στη Γενική Εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Η συνέλευση θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΑ, (2ος όροφος). «Να φρενάρουμε σε κάθε χώρο εργασίας τις ατομικές συμβάσεις που συνεπάγεται μειώσεις μισθών, δουλειά χωρίς μέτρα ασφάλειας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η Ενωση στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ