Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι εκλογές στο Ντονμπάς πυροδοτούν νέα αντιπαράθεση

Από την καταμέτρηση στο Ντονέτσκ
Από την καταμέτρηση στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Οι εκλογές για την ηγεσία και τα κοινοβούλια στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), που έγιναν την Κυριακή εξελίχθηκαν με τον αναμενόμενο τρόπο και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των δυτικών ιμπεριαλιστών και της Ρωσίας και πυροδοτούν νέα ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που, όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακωθεί. Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, μέχρι τώρα, «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξελέγη πρόεδρος με 78,93% έναντι των άλλων υποψηφίων Αλεξάντερ Κόφμαν με 11,45% και Γιούρι Σιβοκονένκο με 9,62%. Το κόμμα «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» του Ζαχαρτσένκο πήρε 68,35%, το «Ελεύθερο Ντονμπάς» 31,65%. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 60% όπως και στο Λουγκάνσκ, ενώ κάλπες στήθηκαν και στους καταυλισμούς προσφύγων που υπάρχουν σε ρωσικό έδαφος.

Στο Λουγκάνσκ ο μέχρι τώρα λεγόμενος πρωθυπουργός Ιγκόρ Πλοτνίτσκι εκλέχτηκε με 63,08% πρόεδρος, ενώ ο Ολεγκ Ακίμοφ 15,12% ο Βίκτορ Πενερ 10,08% και η Λαρίσα Εραπετιάν 7,28%. Επίσης, τα κόμματα «Ειρήνη για τη γη του Λουγκάνσκ», που στήριξε τον Πλοτνίτσκι πήρε 69,42%, η «Οικονομική Ενωση του Λουγκάνσκ» που στήριξε τον Ακίμοφ 22,23% και η λεγόμενη «Ενωση του Λαού» 3,85%.

Ο Ζαχαρτσένκο ήταν ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σλαβιάνσκ, που μετείχε στο Μινσκ στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία εκεχειρίας, στις 5 Σεπτέμβρη, και δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε όλα όσα υπογράψαμε στο Μινσκ». Ταυτόχρονα, οι νέες ηγεσίες δηλώνουν έτοιμες να διαπραγματευτούν με το Κίεβο συμφωνίες για τα ανθρακωρυχεία που υπάρχουν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτηρίζει τις εκλογές παράνομες και λέει ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ προανήγγειλε ότι θα πάρει πίσω το νόμο για τη διευρυμένη αυτονομία των δύο ανατολικών περιοχών.

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι «σέβεται τη βούληση του λαού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας». «Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έλαβαν εντολή να λύσουν τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής στις περιφέρειες», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το «Ιντερφάξ». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβουν ενεργό δράση για την καθιέρωση διαρκούς διαλόγου μεταξύ των κεντρικών ουκρανικών αρχών και των εκπροσώπων του Ντονμπάς, στη γραμμή των συμφωνιών του Μινσκ», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι «επίσημες φωνές στη Ρωσία» αναγνωρίζουν τις εκλογές «οι οποίες διεξήχθησαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία». «Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αποκλείουν την πρόωρη άρση των οικονομικών κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος και δεν απέκλεισε και επιβολή νέων κυρώσεων.

Ωστόσο, στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν δήλωσε ότι οι ηγέτες στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι εξελέγησαν στις χτεσινές εκλογές έχουν την «εντολή» να διαπραγματευτούν με το Κίεβο και η χώρα είναι έτοιμη να πράξει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει να αρχίσει διάλογος». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις περί νέων κυρώσεων είναι αντιπαραγωγικές» και κατέληξε πως «ο διάλογος αυτός δεν θα μπορέσει να είναι παραγωγικός παρά μόνο αν είναι ισότιμος και με αμοιβαίο σεβασμό και παρά μόνο αν το Κίεβο αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ