Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Απειλές κυρώσεων για «μεταβατική» κυβέρνηση και εκλογές

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

«Τελεσίγραφο» δύο βδομάδων, προκειμένου να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση έδωσε χτες η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) στη στρατιωτική κυβέρνηση του αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζιντά, που ανέλαβε την εξουσία στη δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο, μετά την παραίτηση του επί 27 χρόνια Προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ την περασμένη βδομάδα.

«Η Αφρικανική Ενωση είναι πεπεισμένη ότι η αλλαγή αυτή ήταν αντιδημοκρατική. Ωστόσο, η λαϊκή πίεση οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ Σιμεόν Ογιόνο Εσόνο, απειλώντας τη χώρα με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση μέχρι τα μέσα τρέχοντος μηνός.

Νωρίτερα χτες, ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, υποσχέθηκε εκ νέου «πολιτική μετάβαση εντός του συνταγματικού πλαισίου», που κανονικά ορίζει ως αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Προέδρου Κομπαορέ τον πρόεδρο της Γερουσίας και διεξαγωγή εκλογών σε 60 έως 90 μέρες. Υποστήριξε ακόμη ότι πασχίζει τάχα για την ανάληψη της εκτελεστικής εξουσίας από «μεταβατικό πρωθυπουργό που θα είναι προσωπικότητα κοινής αποδοχής που θα επιλεγεί από όλους τους φορείς», ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση πυρών από το στρατό κατά διαδηλωτών την Κυριακή (με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου) ως «δικαιολογημένη» για την επιβολή «τάξης».

Ο Ζιντά επρόκειτο και χτες αργά βράδυ να επαναλάβει τις συναντήσεις με εκπροσώπους αστικών πολιτικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν για στελέχη τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων του προηγούμενου προέδρου.

Με κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας στη Μπουρκίνα Φάσο είχε απειλήσει το Σαββατοκύριακο ο ΟΗΕ και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα (ECOWAS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ