Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα μείωση πόρων στους δήμους το 2015

Με μια γενική συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έγινε προχτές η «πρώτη» του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Οπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση και όπως ήταν άλλωστε φυσικό, το νέο ΔΣ με το ...καλημέρα κινήθηκε στην ίδια ρότα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με το προηγούμενο ΔΣ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αποδείχτηκε πως, ενώ το 2014 οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες έφταναν τα 3.303 εκατομμύρια ευρώ, για το 2015 οι συνολικοί πόροι αναμένεται να φτάσουν τα 2.947 εκατομμύρια ευρώ (2.573 εκατομμύρια ευρώ συν 374 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη επιχορήγηση). Δηλαδή, παρατηρείται μια μείωση που ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως ειπώθηκε από τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, τα παραπάνω στοιχεία είναι για ενημέρωση του Σώματος και πως αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ εκ νέου μετά από τη διερευνητική συζήτηση που θα κάνει η ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση. Μετά και από αυτή, η Ενωση θα χαράξει τους άξονες που θα κινηθεί.

Η αοριστία της ΚΕΔΕ φάνηκε και από τις προτάσεις πρόβλεψης στον προϋπολογισμό που έκανε και οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Διοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η διάθεση δύο δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους, η αποσαφήνιση του ανταποδοτικού οφέλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το (πλασματικό) πλεόνασμα που συνεισέφερε, η απόδοση πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών, η αύξηση στο 10% του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους, δηλαδή προϋπολογίζει πόρους για τους οποίους δεν υπάρχει καμία κυβερνητική δέσμευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ