Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Διαφωνίες για το χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων υπέρ των τραπεζών

Φόβοι για παραπέρα απογείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων εκφράζονται τόσο στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης όσο και από μερίδα τραπεζικού κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του μέχρι πρότινος υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, σχετικά με τους σχεδιασμούς για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων. Εντοπίζοντας τις ενστάσεις στο χρόνο των ανακοινώσεων και όχι φυσικά στο περιεχόμενό τους, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, επισήμανε ότι «καλό είναι τις ρυθμίσεις να τις κάνεις αμέσως μόλις τις ανακοινώσεις», δηλαδή πριν διαμορφωθεί κλίμα ψευδών «προσδοκιών» για κάτι καλύτερο και ενόψει της κατάθεσης των νομοθετικών ρυθμίσεων. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Δένδια προσωπικές, σημειώνοντας ότι δεν έχουν συζητηθεί με το ΠΑΣΟΚ, ούτε έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει το σπάσιμο του στεγαστικού δανείου σε δύο τμήματα, συγκεκριμένα «σ' ένα τμήμα το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετείται κατά το 70% με το τρέχον επιτόκιο και σ' ένα άλλο τμήμα (30%), το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον και θα εκπληρωθεί εφόσον η οικονομία ανακάμψει και η αξία του ακινήτου φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα». Οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, βέβαια, τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα της τάξης του 35% και διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από την αξία της υποθήκης που έχουν εγγράψει οι τραπεζίτες. Είναι φανερό δηλαδή ότι σε περίπτωση πλειστηριασμών, δε θα μπορούσαν να βρουν αγοραστές οι οποίοι θα κατέβαλλαν το ύψος της αρχικής υποθήκης και του δανείου. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες, χωρίς να αναγράψουν νέες επισφάλειες στους ισολογισμούς τους, αφήνουν παρακαταθήκη για το μέλλον, το μέρος του δανείου, το οποίο έτσι κι αλλιώς, σε αυτή τη φάση, δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν.

Προ των πυλών είναι και η άρση των όποιων περιορισμών σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για «παράταση του καθεστώτος» (λήγει στο τέλος Δεκέμβρη 2014), λέγοντας ότι «θα βρεθεί φόρμουλα για την α΄ κατοικία».

Σχετικά με τις τράπεζες και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών σημείωσε ότι «το γεγονός πως οι τράπεζες θα μπορούν εύκολα να διαγράψουν κάποια δάνεια σε εταιρείες που είναι πεθαμένες, θα αυξήσει τη ρευστότητα. Εως πρότινος, το πρόβλημα ήταν και η ζήτηση, όχι μόνο η προσφορά χρήματος. Εφεξής, θα αυξηθεί και η ζήτηση και η ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που μπορούν να παράξουν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ