Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Βιβλίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
«Μια πολιτική μαρτυρία»

Το πολυσέλιδο βιβλίο «Μια πολιτική μαρτυρία», είναι μια συγκλονιστική κατάθεση, που έγραψε ο αδελφός του αδικοσκοτωμένου από την απριλιανή χούντα, αγωνιστή δικηγόρου, Νικηφόρου Μανδηλαρά.

Με οξυδέρκεια, επιδεξιότητα, παρατηρητικότητα, με απλό, καθημερινό και αποκαλυπτικό λόγο, ο εργάτης - συγγραφέας Νίκος Μανδηλαράς, περιγράφει και τεκμηριώνει ψύχραιμα, καθαρά και λεπτομερειακά τις βιωματικές του εμπειρίες, από τη δεκαεξάχρονη παραμονή του, ως μετανάστης στην πρώην Δυτική Γερμανία, αλλά και τα γεγονότα, τις διαπλοκές και τραγικές καταστάσεις, που έζησε στο ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), από το 1968 δίπλα στον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε για ένα διάστημα οπαδός και στέλεχος της οργάνωσής του, από την οποία απομακρύνθηκε το 1975, όταν είδε ότι ο αρχηγός της αποστασιοποιήθηκε από τις μεγαλόστομες, δήθεν αριστερές διακηρύξεις του και απέδειξε - όπως σημειώνει - με την έωλη συμπεριφορά του, ότι ήταν ένα διαταγμένο όργανο της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Το βιβλίο αυτό, είναι μια πικρή από τη διάψευση, γραφή, αλλά και μια σκληρή καταγγελία για τον Α. Παπανδρέου, από ένα λαϊκό άνθρωπο που έζησε δίπλα στον αμφίσημο πολιτικό, τον βοήθησε σημαντικά, του συμπαραστάθηκε σαν φίλος, ενώ εκείνος - όπως γίνεται πάντα - τον αγνόησε παντελώς, στην παντοδυναμία του.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατηγορούσε τη Δεξιά, ότι ανακάτωνε στα ελληνικά πολιτικά πράγματα τους ξένους, ενώ ο ίδιος κυβέρνησε τη χώρα, σαν πράκτορας των ξένων, με τη συμμετοχή των ξένων...», τονίζει στη σελίδα 426, του αξιόλογου πονήματός του, ο Ν. Μανδηλαράς, μετανιωμένος βαθιά, για όσα έκανε για τον αγνώμονα πρώην αρχηγό του. (Εκδόσεις « Μαυρίδης»).


Φώτης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ