Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Εθνικιστική φιέστα υποδοχής του Ράμα στο Πρέσεβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Δεν ονειρευόμαστε μία Μεγάλη Αλβανία αλλά μία μεγαλύτερη Ευρώπη που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα αλβανικά εδάφη», υποστήριξε χτες μιλώντας σε πλήθος αλβανόφωνων στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επεισοδιακή διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, η πρώτη Αλβανού ηγέτη μετά από 68 χρόνια.

Ομως, παρά τους ισχυρισμούς του Ράμα, η επίσκεψή του στο Πρέσεβο εξελίχθηκε σε κακόγουστη εθνικιστική φιέστα από χιλιάδες αλβανόφωνους της περιοχής, που έσπευσαν να τον υποδεχθούν με τις ερυθρόμαυρες αλβανικές σημαίες, με πλακάτ και συνθήματα όπως: «Το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μεντβέτζια είναι Αλβανία» (θυμίζοντας την προ ετών ομώνυμη αυτονομιστική οργάνωση - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ), «Ολοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας» κ.ά.

Η ομιλία του Ράμα έγινε σε τοπικό πολιτιστικό κέντρο, δίχως κανένα εθνικό σύμβολο ή σημαία. Με «ηχηρή» την απουσία Σέρβων τοπικών αξιωματούχων αλλά ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της αστυνομίας, που είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας για να αποτρέψει πιθανή προβοκάτσια.

Πέρα από τη διάψευση που έκανε ο Ράμα σε σχέση με τους μεγαλοϊδεατισμούς της αλβανικής αστικής τάξης, υποστήριξε πως αισθάνεται τάχα «μεγάλη ευθύνη» για τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο «θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσσοβο», ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αλβανόφωνων στη δημόσια διοίκηση και εξάλειψη των διακρίσεων «κατά των μειονοτήτων στη Σερβία», ισχυριζόμενος ότι η Αλβανία αποτελεί τάχα «πρότυπο για τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες» επειδή δόθηκαν σε αυτές δικαιώματα που άλλες χώρες αρνούνται να παραχωρήσουν στους Αλβανούς υπηκόους τους.

«Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας», ανέφερε στην ομιλία του ο Ράμα.

Ακολούθησε συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τους αλβανόφωνους δημάρχους των τριών δήμων του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέτζια, όπου ζει σημαντική αλβανική μειονότητα και η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρνήθηκε να συναντήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό επικαλούμενος τις «αναμενόμενες προβοκατόρικες δηλώσεις» του σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Νίκολιτς προέβλεψε δε ότι η Αλβανία θα «συναντήσει δυσκολίες στην πραγματοποίηση του στόχου για ένταξη στην οικογένεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών εκτός και εάν εγκαταλείψει το όνειρο της (σ.σ. Λερναίας) Υδρας που λέγεται Μεγάλη Αλβανία».

Ακόμη και έτσι, τέτοιες δηλώσεις φαίνεται πως γίνονται περισσότερο για «εσωτερική» κατανάλωση. Ο εκπρόσωπος του σερβικού κυβερνητικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντούριτς, έδινε τον τόνο των απώτερων στόχων και επιδιώξεων της σερβικής αστικής τάξης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, μερικές ώρες πριν από την αναχώρηση του Εντι Ράμα από το Βελιγράδι, ότι η Σερβία «δεν θα ενδώσει σε προβοκάτσιες, γιατί επιθυμεί τη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξαναζεσταίνονται» σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια (2018-08-03 00:00:00.0)
Τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας» ξαναζεσταίνει ο Ράμα (2017-04-21 00:00:00.0)
Με προσάρτηση του Κοσσόβου απειλεί ο Αλβανός πρωθυπουργός! (2015-04-08 00:00:00.0)
Πιέσεις για «διάλογο» με φόντο εκδηλώσεις αλβανικού εθνικισμού (2012-11-28 00:00:00.0)
Ανάβουν οι μάχες, ενώ οι ΗΠΑ εγκρίνουν το σερβικό σχέδιο για το Πρέσεβο (2001-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ