Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Συμφωνία για νέους πυρηνικούς σταθμούς

Τα παζάρια της Ομάδας των «6» και της ιρανικής κυβέρνησης συνεχίζονται στο Ομάν

ΜΟΥΣΚΑΤ.--

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιράν και Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία όπου συμμετέχει και ως διαπραγματευτής από την πλευρά της ΕΕ η Κάθριν Αστον) στο Μουσκάτ του Ομάν για ένα συμβιβασμό για το πυρηνικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε χτες η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν. Αυτή αφορά την κατασκευή δύο ενεργειακών σταθμών στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ με την προοπτική άλλων 2 και στη συνέχεια άλλων τεσσάρων (συνολικά 8 σταθμών) και σε άλλα εργοστάσια. Η διεύρυνση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς στο εργοστάσιο του Μπουσέρ με ρωσική τεχνολογία καταγράφεται στο υπόμνημα που συνυπέγραψαν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο και ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού πυρηνικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η Μόσχα εξετάζει την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου στο Ιράν, ενώ οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου θα επιστρέφουν στη Ρωσία, ενώ η Ρωσία εγγυάται ότι η όλη διαδικασία θα είναι με βάση τους όρους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργειας.

Παζάρι στο Ομάν

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την «Ομάδα των 6», που συνεχίζονται στο Ομάν και την επόμενη βδομάδα αναμένεται να μεταφερθούν στη Βιέννη για να επιδιωχθεί συμφωνία έως τις 24 Νοέμβρη, υπήρξαν συγκρατημένες δηλώσεις των συμμετεχόντων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε χτες ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου στο Μουσκάτ είπε: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όχι όμως μέχρι σημείου που να είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Πρόκειται πραγματικά για μια προσπάθεια που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα». Οι εκπρόσωποι των χωρών συνέχισαν και χτες τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. Τις δύο προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν εντάσεις, κυρίως μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι. «Δεν επεξεργαζόμαστε ένα Σχέδιο Β, αυτό είναι βέβαιο», διευκρίνισε ο Ριάμπκοφ. Ομως «αν για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρουμε (να καταλήξουμε σε συμφωνία) νομίζω ότι θα έχουμε το χρόνο το βράδυ της 23ης (Νοεμβρίου) να συζητήσουμε μια εναλλακτική λύση».

Η Μόσχα έχει απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να «μην σκοτώσουν τις πιθανότητες» επίτευξης συμφωνίας πριν την 24η Νοεμβρίου. Ολες οι χώρες γνωρίζουν ότι «χωρίς δημιουργικότητα και υπευθυνότητα οι συζητήσεις θα ναυαγήσουν», προειδοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος. Στο ερώτημα γιατί φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ο Ριάμπκοφ έκανε λόγο για «αδυναμία των πλευρών να ρίξουν γέφυρες πάνω από τις βαθιές διαφορές τους, όπως στα θέματα του εμπλουτισμού (ουρανίου) ή των κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από τη διεθνή κοινότητα. «Υπάρχει μια ευκαιρία, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί ή απαισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ με περιφερειακή ατζέντα (2022-01-12 00:00:00.0)
Κοινό ανακοινωθέν και νέος γύρος συνομιλιών (2013-10-17 00:00:00.0)
Την κατασκευή και νέου πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η Ρωσία (2013-08-13 00:00:00.0)
Ρωσικές παρεμβάσεις για ν' αποφευχθεί το αδιέξοδο (2012-06-20 00:00:00.0)
Εντατικές «χαμηλόβαθμες» συνομιλίες (2005-10-12 00:00:00.0)
«Ατύχημα» (;) στο Ιράν... (2005-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ