Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραδέχονται τα «αντιτρομοκρατικά» βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη συνέχιση της χρήσης των βασανιστηρίων στο πλαίσιο ανάκρισης εκτός του εδάφους των ΗΠΑ έως και πριν λίγα χρόνια παραδέχτηκαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα.

Καταθέτοντας σε Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, η νομική σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, Μέρι Μακ Λίοντ, ανέλαβε την «ευθύνη» εκ μέρους του Λευκού Οίκου για την παραβίαση της διεθνούς σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, στο εξωτερικό, όπως στα κολαστήρια φυλακών στο Γκουαντάναμο της Κούβας ή εν πλω σε πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παραδέχτηκε έτσι ότι οι ΗΠΑ «ξεπέρασαν τα όρια» στη διάρκεια του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Επιπροσθέτως, ο Κιθ Χάρπερ, πρέσβης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παραδέχτηκε την προ ετών χρήση των βασανιστηρίων, με το «επιχείρημα» ότι «κανένα κράτος δεν είναι τέλειο, περιλαμβανομένου του δικού μας».

Στις καταθέσεις τους ωστόσο, αυτοί, όσο και άλλοι από την ομάδα των περίπου 30 υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν μεταβεί στη Γενεύη για να απαντήσουν το τελευταίο 48ωρο στα ερωτήματα της Επιτροπής, υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει σήμερα αλλάξει τις τακτικές ανάκρισης.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων δεν περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα της χρήσης βασανιστηρίων από τους Αμερικανούς «κατά της τρομοκρατίας». Εθεσε επί τάπητος και την άσκηση σκληρής αστυνομικής βίας κατά μεταναστών, Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων στις ΗΠΑ, με αφορμή την πολύκροτη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στο Μιζούρι από λευκό αστυνομικό. Μάλιστα, στη Γενεύη προκειμένου να καταθέσει ενώπιον της παραπάνω Επιτροπής του ΟΗΕ πήγε και ο πατέρας του αδικοσκοτωμένου εφήβου, εν αναμονή της απόφασης του πολιτειακού δικαστηρίου προς το τέλος του μήνα, σχετικά με το εάν θα παραπεμφθεί σε δίκη ο δράστης της δολοφονίας του Μπράουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ