Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το πρωί της Κυριακής το κεντρικό μέγαρο του ΟΛΠ στον Πειραιά για να παραβρεθεί στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, τιμώντας τα 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της ΤΕ Πειραιάς του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας.

Εργατικές - λαϊκές οικογένειες του Πειραιά, άνεργοι, γυναίκες, νέοι, αλλά και εκπρόσωποι μιας σειράς σωματείων και μαζικών φορέων έδωσαν μαζικό «παρών» στην εκδήλωση, μετατρέποντάς την σε ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Εδωσαν με την παρουσία τους το στίγμα των ισχυρών, ακατάλυτων δεσμών που συνδέουν το λαό του Πειραιά με το κόμμα της εργατιάς, εδώ και 96 χρόνια.

Πριν από την εκδήλωση, οι ΤΟ Πειραιά και Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ και η ΟΒ ΑΕΝ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση μπροστά στο κτίριο που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Μπουμπουλίνας και Ακτής Μιαούλη, εκεί όπου έγινε (από 17 ως 23 Νοέμβρη του 1918) το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετονομάστηκε σε ΚΚΕ στο 3ο Εκτακτο Συνέδριό του, το Δεκέμβρη του 1924). Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Από εκεί οι νεολαίοι, με τις κόκκινες σημαίες τους και με το σύνθημα «9 δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», έκαναν μαχητική πορεία κατά μήκος του λιμανιού και έφτασαν στο κτίριο του ΟΛΠ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, φιλοξενήθηκε έκθεση πρωτότυπου υλικού από το αρχείο του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας στιγμές - σταθμούς στη δράση των κομμουνιστών στον Πειραιά. Παράλληλα, ένα ξεχωριστό μάθημα Ιστορίας, πρώτα και κύρια για τη νεολαία, ήταν το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε η καλλιτεχνική ομάδα της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, που συγκροτήθηκε ακριβώς για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Το δρώμενο βασίστηκε σε ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο του ΚΚΕ και το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης», ενώ ακούστηκαν ποιήματα των Κ. Βάρναλη, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσου και Μ. Λουντέμη.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμα την προβολή βίντεο (μπορείτε να το δείτε στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/55378), ενώ στο πλαίσιό της κυκλοφόρησε και η ανατύπωση της μπροσούρας που εξέδωσε το 1945 η «Κομμουνιστική Οργάνωση Πειραιά» (όπως λεγόταν τότε η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ) για το Δεκέμβρη του 1944.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ