Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στη γύρα για συμμάχους στις διεκδικήσεις των καπιταλιστών

Περιφορά της πρότασης για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, ώστε «να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη», σε Ισπανία και Ιταλία, αναζητώντας συμμάχους στην υποστήριξή της, έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας το Σαββατοκύριακο.

Στη Μαδρίτη, χαιρετίζοντας το ιδρυτικό συνέδριο του «Podemos», υποστήριξε: «Μαζί θα αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα, θα προωθήσουμε τις τρεις προϋποθέσεις, το τρίπτυχο για ν' ανασάνει η Ευρώπη τον αέρα της ανάπτυξης. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Με "Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος", για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης. Με "Ευρωπαϊκό New Deal" δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δεν έκρυψε ότι ακριβώς για να διεκδικήσει τις τρεις αυτές αξιώσεις των καπιταλιστών ζητά την ψήφο του λαού. «Ζητάμε εκλογές, γιατί θέλουμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό» ανέφερε, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων είναι δυνατόν να τεθούν «η οικονομία, η πολιτική και οι θεσμοί στην υπηρεσία της κοινωνίας»!

Απευθυνόμενος στους καπιταλιστές των χωρών του Νότου δεσμεύτηκε ότι «θα αλλάξουμε την Ευρώπη» και εξηγώντας τι εννοεί πρόσθεσε: «Θα γκρεμίσουμε το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, σε δανειστές και πιστωτές».

Την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας έκανε παρέμβαση στο συνέδριο του Transform Europe! με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Εκεί, αφενός εξωράισε το ρόλο της, αφετέρου πρόβαλλε τον ισχυρισμό ότι είναι δυνατόν να «ανακτήσει» ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που ποτέ δεν είχε!

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη φιλοδοξία, κόμματα που καλούνται απ' την αστική τάξη στα «όπλα», όπως το δικό του, να ωθήσουν «και τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση», ώστε να την κερδίσουν στην υλοποίηση μιας άλλης εκδοχής της αντιλαϊκής στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου. «Η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων».

Σειρά έχει το Σίτι του Λονδίνου

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των όλο και συχνότερων νταραβεριών του ΣΥΡΙΖΑ με εγχώρια και ξένα κέντρα του κεφαλαίου, στο Σίτι του Λονδίνου θα βρεθούν σε λίγες μέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς... για να συζητήσουν με τους μεγαλοκαρχαρίες του συστήματος το πώς θα θέσουν την οικονομία «στην υπηρεσία της κοινωνίας»!

Σύμφωνα με το «Βήμα»: «...οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες του Σίτι έχουν οργανωθεί με μεγάλη προσοχή και αμφότερες οι πλευρές επεδίωξαν με κάθε τρόπο να κρατηθεί μυστική μια επικείμενη συνάντηση, η οποία πιθανώς να αποδειχθεί κομβική για εξελίξεις σε πολλά πεδία: αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τους Γ. Σταθάκη και Ι. Μηλιό θα βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα στις 24 και 25 Νοεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει σε δύο παράλληλες, αλλά όχι άσχετες μεταξύ τους, συναντήσεις. Κάποιοι τις ερμηνεύουν ως μια ουσιαστική απόπειρα "θεσμοποίησης διαύλων επικοινωνίας" του ΣΥΡΙΖΑ με τα κέντρα λήψης κρίσιμων οικονομικών κατ' αρχάς αποφάσεων».

Πρόκειται, κατά το δημοσίευμα, για δύο κλειστές εκδηλώσεις, με περιορισμένο κύκλο συμμετοχών, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν εφ' όλης της ύλης για τα σχέδια του κόμματος στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο.

«Η σύνθεση του ακροατηρίου αποφασίστηκε έπειτα από αυστηρή διαδικασία επιλογής. Ενα μέρος της πρωτοβουλίας για τις συναντήσεις έχει αναληφθεί από την Greek Bankers Association του Λονδίνου», γράφει το «Βήμα».

Παρόντες στις συναντήσεις θα είναι αφενός εκπρόσωποι όλων των ελληνικών τραπεζών στη βρετανική πρωτεύουσα και αφετέρου τα ελληνικά desks των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, hedge funds κ.τ.λ. που κατέχουν μεγάλα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΟΝΕ εν γένει. Μεταξύ αυτών οι Goldman Sachs, JP Morgan, Nomura, Merrill Lynch, αλλά ενδεχομένως και εκπρόσωποι του εφοπλιστικού λόμπι του Λονδίνου.

Αυτή φυσικά δεν θα είναι η πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν το προηγούμενο διάστημα επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών, hedge funds (π.χ. με τους εκπροσώπους του Discovery Capital, ενός αμερικανικού hedge fund με «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο).

Ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, λέγοντας «πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Διεθνές Ταμείο, η παγκόσμια τράπεζα και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές, ενώ είναι ομάδες κεφαλαίων...». Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα και ...περήφανος για την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του κόμματός του με τα αρπακτικά, στα οποία «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το επίσημο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (2019-04-27 00:00:00.0)
Συσφίγγει τις σχέσεις με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία (2016-03-11 00:00:00.0)
Μεγάλη η ζήτηση... (2014-12-02 00:00:00.0)
Εξετάσεις εντός κι εκτός χώρας για να προαχθεί στην αστική διαχείριση (2014-11-26 00:00:00.0)
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... (2014-11-19 00:00:00.0)
Παράσταση για την εξαπάτηση του λαού (2012-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ