Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αξονας η ανάληψη βασικού ρόλου στο διεθνή ανταγωνισμό

Με άξονα την ανάληψη από πλευράς ΕΕ μεγαλύτερου ρόλου στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ώστε να διεκδικήσει και μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία, συνεδριάζει από χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ενωσης.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου: «Είναι δύσκολο, αλλά ιστορικά και πολιτικά υποχρεωτικό για την ΕΕ, ως πολιτική οντότητα, να διαμορφώνει τη δική της πολιτική, σε συνεργασία πάντα με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ - στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - για όλα τα ανοιχτά θέματα, τα οποία, αυτή τη στιγμή, πιέζουν πανταχόθεν την Ευρώπη και ειδικότερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο (...) Αρα, πρέπει ο κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής πολιτικής να είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ευρωπαϊκού ρόλου, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο και κάτι που δεν είναι καθόλου απλό».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΥ εστίασε χθες στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, στα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στη Λιβύη και την εξάπλωση του «Εμπολα».

Παραπέρα, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν τη συμφωνία για το «στάτους» της «Συμβουλευτικής Αποστολής» της ΕΕ στη χώρα για ζητήματα «αναμόρφωσης του τομέα πολιτικής ασφάλειας» (EUAM Ukraine), προωθώντας μεταρρυθμίσεις π.χ. στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η Αποστολή θα φτάσει στο Κίεβο την 1η Δεκέμβρη με ορίζοντα να παραμείνει εκεί τουλάχιστον για μια διετία, σηματοδοτώντας την ευρύτερη επιχείρηση διείσδυσης και αγκίστρωσης ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Στα Συμπεράσματα, άλλωστε, του Συμβουλίου για την Ουκρανία, επαναλαμβάνεται η στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφήνονται αιχμές «για ένοπλα τμήματα που μπαίνουν στις αποσχισθείσες ανατολικές επαρχίες από τη Ρωσία», και γίνεται αναφορά σε «ευθύνες» της Μόσχας. Το ΣΕΥ χαρακτηρίζει παράνομες τις εκλογές που έγιναν στις 2/11 στις επαρχίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, και καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕEAS, το «διπλωματικό σώμα» της ΕΕ) και την Κομισιόν μέχρι τα τέλη του μήνα να παρουσιάσουν μια νέα λίστα με «αυτονομιστές» ενάντια στους οποίους θα πρέπει να παρθούν μέτρα.

Χαιρετίζει τις εκλογές που έγιναν στην Ουκρανία στις 26/10, και καλεί τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε «οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Σε άλλο σημείο των Συμπερασμάτων τονίζεται σχετικά: «Το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη, σε συντονισμό με άλλους χορηγούς και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να υποστηρίξει την εφαρμογή της συνολικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας». Με άλλα λόγια, αν το Κίεβο προχωρήσει στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ζητά το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, θα ανοίξουν και κάποιοι κρουνοί χρηματοδότησης για τις άμεσες ανάγκες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Τέλος, το ΣΕΥ εκφράζει «ικανοποίηση» για τη συμφωνία που επετεύχθη στις 30/10 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με την παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία μέχρι τα τέλη Μάρτη 2015. «Η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας (...) θα εξασφαλίσει σταθερή, επαρκή και απρόσκοπτη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτό το χειμώνα», επιχαίρει το ΣΕΥ έχοντας κατά νου τις ανάγκες των ευρωενωσιακών βιομηχανιών για συνεχή τροφοδότηση με φτηνό καύσιμο.

Εξάλλου, χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Γεωργίας. Το ΣΕΥ στα ειδικά Συμπεράσματά του για τη χώρα χαιρετίζει τα βήματα που έχουν γίνει για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο ίδιο φόντο διείσδυσης σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σήμερα στο περιθώριο του ΣΕΥ συνεδριάζει το Συμβούλιο Συνεργασίας με το Κιργιστάν. Για σήμερα, εξάλλου, προγραμματίζονται και διαβούλια για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (European Defence Agency), τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, τη φάση που διανύουν σήμερα οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ εκτός συνόρων της και την «κατάσταση ασφαλείας» της ΕΕ στην ευρύτερη ζώνη γειτονίας της. Παρών στις συζητήσεις για αυτά τα δυο θέματα θα είναι και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ