Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μανουέλ Σαλίνας» στη Λυρική

Με την όπερα «Μανουέλ Σαλίνας» επιστρέφει ο Περικλής Κούκος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για να παρουσιάσει το τελευταίο έργο της τριλογίας του («Ο Κονρουά και οι κόπιες του», «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»).

Ο συνθέτης μετέφερε τη νουβέλα του Τάσου Ρούσσου σε όπερα με τρεις πράξεις, αξιοποιώντας όλη την κλίμακα των εκφραστικών μέσων (πρόζα, τραγούδι, χορό, χορωδία, ορχήστρα), αναδεικνύοντας τη λυρική και την ονειρική διάσταση του έργου, όπου η πραγματικότητα εμπλέκεται και συνυπάρχει με τη φαντασία, αλλά και με τον εφιάλτη. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο συνθέτης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «είναι μια άλλη ανάγνωση του έργου και αν μπορούσαμε κάλλιστα θα το χαρακτηρίζαμε ως όπερα - μιούζικαλ». Ενώ ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σπύρος Ευαγγελάτος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «ένα ιδιότυπο και παράξενο ποιητικό θρίλερ».

Η όπερα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Καρύδη, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Λαλούλας Χρυσικοπούλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη και χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη. Παίζουν: Κύρος Πατσαλίδης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ζάχος Τερζάκης, Χριστόφορος Σταμπόγλης κ.ά. Αφηγήτριες είναι οι Μαρία Φαραντούρη και Σοφία Μιχαηλίδου.

Η πρεμιέρα της παράστασης, στις 23 Ιανουαρίου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του διεθνούς μπάσου Φραγκίσκου Βουτσίνου που πρωτοτραγούδησε το ρόλο του Γιατ - Κα στο Ηρώδειο, το 1994. Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 26, 28, 30/1 και 2, 5/2. Επίσης, το Σάββατο 22/1 (1μ.μ.) στο φουαγιέ της Λυρικής Σκηνής ο συνθέτης θα μιλήσει για τη δραματουργική πλοκή της όπερας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ