Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Ψήνουν» τη ... συναίνεση στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με συνεχείς παρεμβάσεις αστικών επιτελείων και παραγόντων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, κρατιέται «ψηλά» το ζήτημα της «συναίνεσης» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που ιεραρχεί η εγχώρια αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά όσα είπε, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Ντ. Μπακογιάνννη: «Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων των κομμάτων διακρίνει κανείς την αλλαγή των θέσεων που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν. Είμαι βεβαία ότι αυτό που πριν από δύο μήνες εισηγήθηκα - και τότε ήμουν μόνη μου - σήμερα πλέον αποτελεί κοινό αίτημα των στελεχών και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κοινωνίας. Ηρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο (σ.σ. και να επικοινωνήσει με τον Τσίπρα). Δεν είναι δύσκολη η εξίσωση της συνεννόησης, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, να ταυτιστούμε ή να συμπέσουμε. Χρειάζεται, όμως, να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ουσία, τους κινδύνους, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι «με τόσα ανοιχτά μέτωπα, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Παρά ταύτα, είναι ενδιαφέρον ότι ακούγονται προτάσεις όπως αυτή του κ. Σταθάκη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, αν συμφωνούμε ότι προέχουν η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας».

Θυμίζουμε, την προηγούμενη βδομάδα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης εμφανίστηκε να προτείνει στην κυβέρνηση να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών και να «απεμπλέξει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκλεγεί συναινετικά ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Παραπέρα, η Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε, για άλλη μια φορά, υπέρ του ανοίγματος της ΝΔ στους ψηφοφόρους του «κέντρου», λέγοντας πως «αν εμείς είχαμε κάνει αξιόπιστα το άνοιγμά μας προς το κέντρο, ο χώρος που διεκδικεί σήμερα το "Ποτάμι" θα ήταν σαφώς μικρότερος».

Σημειωτέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, μιλώντας την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ» έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο πρωθυπουργός είναι αυτός, που, από την πρώτη στιγμή, ζήτησε εθνική συνεννόηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για αρραγές εθνικό μέτωπο». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κατακλυσμό δηλώσεων που αποτρέπουν οποιαδήποτε συνεννόηση».

Συνεχίζονται παζάρια και υπολογισμοί για Πρόεδρο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και εντείνεται η προεδρολογία, όσο πλησιάζουμε στη λήξη της θητείας του Κ. Παπούλια τον Φλεβάρη. Αλλωστε, τα σχετικά παζάρια γύρω από την εκλογή ΠτΔ αποτελούν κομβικό σημείο στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, αλλά και στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας το Σάββατο στο «ΜEGA», ο «ανεξάρτητος» βουλευτής (πρ. ΠΑΣΟΚ) Χρ. Αηδόνης εκτίμησε ότι «οι περισσότεροι "ανεξάρτητοι" βουλευτές θέλουν εκλογή προέδρου».

Κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι στους 155 βουλευτές, που απαρτίζουν την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία, θα προστεθούν τουλάχιστον 16-18 από τις τάξεις των «ανεξαρτήτων» (συνολικά είναι 23), 6-8 από τη 13μελή ΚΟ των ΑΝΕΛ και τουλάχιστον 3-5 από τους 10 της ΔΗΜΑΡ. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα ο επίσης «ανεξάρτητος» βουλευτής Π. Τατσόπουλος είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι από τους συναδέλφους του «ανεξάρτητους», 5 σίγουρα θα ψηφίσουν Πρόεδρο.

Εξάλλου, στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών, όπου μια σειρά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, μετρώντας αντιδράσεις και απήχηση, ως υποψήφιος ΠτΔ ακούστηκε και ο νεοτοποθετημένος επίτροπος στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος.

Ο Αβραμόπουλος δείχνει να το έχει σκεφτεί και να το σκέφτεται παραπέρα. Ωστόσο, ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του διαχέεται ότι έκανε ...μακροχρόνιο συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας στις Βρυξέλλες, σαν δείγμα ότι σκοπεύει να εξαντλήσει εκεί την 5ετή θητεία του, χωρίς να αποκλείει τίποτε για αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ