Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η μεγάλη συγκέντρωση στην Ομόνοια «σφράγισε» την απεργία

Η πορεία των απεργών κάλυψε την Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια

Κοσμοπλημμύρα, καθώς η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα
Κοσμοπλημμύρα, καθώς η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα
Με μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, σφραγίστηκε η χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί από τα χαράματα η μάχη της περιφρούρησης από τα ταξικά σωματεία σε διάφορους χώρους και κλάδους, όπως στα Τρόφιμα - Ποτά, στον Τύπο - Χαρτί, στις τηλεπικοινωνίες, στο Εμπόριο, στους Οικοδόμους, στα σαπωνοποιεία και αλλού.

Εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της απεργίας, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, αλλά και η υπονομευτική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ετσι, όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπως ο Νιάρχος, ο Ιππόδρομος και η επέκταση του Μετρό, «πάγωσαν» χτες, όπως και τα μεγάλα σαπωνοποιεία. Μεγάλες μονάδες έκλεισαν επίσης στους κλάδους Τύπου - Χάρτου, στα Τρόφιμα - Ποτά, αλλά και στο Μέταλλο.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό, υπήρξαν ξενοδοχεία με καθολική σχεδόν συμμετοχή στην απεργία, ενώ υψηλά ποσοστά συμμετοχής καταγράφηκαν και σε ορισμένους δήμους της Αττικής. Στις τηλεπικοινωνίες και στο Εμπόριο έγινε το πρωί περιφρούρηση σε χώρους δουλειάς, για να διευκολυνθούν εργαζόμενοι να απεργήσουν, ενώ τη δική τους συμβολή στην απεργία και τη μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρωσης είχαν κλάδοι όπως ο Ιματισμός, το Φάρμακο, οι Λογιστές και άλλοι.

Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Με τα δικά τους μπλοκ συμμετείχαν στη συγκέντρωση οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με το πανό της ΠΑΣΕΒΕ, οι φοιτητές - σπουδαστές, με το ΜΑΣ, αλλά και οι γυναίκες, που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ. Εκεί βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι, που συνεχίζουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους για αξιοπρεπείς συντάξεις, φάρμακα και υγεία. Με τις φωνές και τη ζωντάνια τους ξεσήκωσαν τον κόσμο τα μπλοκ των μαθητών από το Περιστέρι και άλλες περιοχές, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση ύστερα από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής μαθητών από 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου της «Coca Cola», ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η μάχη στην Coca Cola είναι μάχη όλης της εργατικής τάξης. Από την έκβαση αυτού του αγώνα θα κριθούν πολλά. Ολοι μαζί, μέσα από το ΠΑΜΕ, μπορούμε να αναγκάσουμε τον πολυεθνικό κολοσσό σε αναδίπλωση από τα αντεργατικά του σχέδια».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Αθήνας και μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ, όπως και ο Ανδρέας Πούλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» ανάμεσα στους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές
Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» ανάμεσα στους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές
Αμέσως μετά τις ομιλίες, η μεγάλη συγκέντρωση, που σκέπασε κυριολεκτικά την Ομόνοια και τους γύρω δρόμους, έβαλε «μέτωπο» στην Πανεπιστημίου για να ξεκινήσει η πορεία προς το Σύνταγμα. Στην κεφαλή βρέθηκαν οι κλάδοι της Βιομηχανίας και από πίσω απλώθηκε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, έφτανε από το Σύνταγμα, καλύπτοντας όλη την Πανεπιστημίου, την Αιόλου και τμήμα της Σταδίου, από τα Χαυτεία μέχρι την Ομόνοια.


Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου

Οι μαθητές με τη ζωντάνιά τους ξεσήκωσαν τον κόσμο
Οι μαθητές με τη ζωντάνιά τους ξεσήκωσαν τον κόσμο

Η έκταση που κάλυψε η πυκνή πορεία, σε πλήρη ανάπτυξη
Η έκταση που κάλυψε η πυκνή πορεία, σε πλήρη ανάπτυξη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ