Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Εγκάρδια υποδοχή και από τον Ολάντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Είναι πολύ σημαντικό, ενώ παρακολουθούμε τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, να υπάρξει ένας αριθμός επενδύσεων στην Αίγυπτο, όσο το δυνατόν μεγαλύτερος, εξήγησε την Τετάρτη ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον οποίο υποδέχτηκε στα Ιλίσια Πεδία ιδιαίτερα εγκάρδια. Επιβεβαιώνοντας ότι (και) η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις ανατροπές κυβερνήσεων ανάλογα με το αν εξυπηρετούνται τα μονοπωλιακά συμφέροντα που στηρίζει ο Γάλλος ηγέτης «προσπέρασε» τη συζήτηση σχετικά με τη «νομιμότητα» της κυβέρνησης Σίσι (καθώς εκλέχτηκε, αφού ανέτρεψε τον ηγέτη της «Αραβικής Ανοιξης») και προσδιόρισε ανοιχτά τους τομείς που τα γαλλικά κεφάλαια ιεραρχούν, για να αναπτύξουν τις μπίζνες τους στην Αίγυπτο. Αρχικά αναφέρθηκε στα έργα επέκτασης του μετρό του Καΐρου, στα επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ. Στάθηκε ακόμα σε συνεργασίες που μπορεί να υπάρξουν στους κλάδους της Ενέργειας, ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και στα έργα ανάπτυξης των αστικών κέντρων.

Από τη μεριά του, ο Σίσι έφτασε στη Γαλλία, επιδιώκοντας να προσελκύσει επενδυτές, δεδομένου των προσπαθειών να αναβαθμίσει τη δύναμη και το ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ετοιμάζονται μια σειρά επιχειρηματικά σχέδια, όπως ανέδειξε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μουνίρ Αμπντελ Νουρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ». Ειδικά το σχέδιο διαπλάτυνσης της διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια σειρά άλλες επενδύσεις, αφού θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τους εμπορικούς δρόμους. Οπως ανέφερε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, μόνο τον επόμενο χρόνο, «πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή οδικών αξόνων συνολικού μήκους 3.200 χιλιομέτρων».

Χτες, ο Σίσι επρόκειτο να έχει συνάντηση με Γάλλους επιχειρηματίες με πρωτοβουλία της Ενωσης των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο πρόεδρος επιδοκίμασε ιδιαίτερα τα σχέδια του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού AXA να ενεργοποιηθεί στην αιγυπτιακή αγορά.

Την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, σηματοδοτούν και τα σχέδια του Παρισιού να πουλήσει μαχητικά «Μιράζ - 2000» στην αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, ενώ η ναυπηγική εταιρεία DCNS προορίζει τέσσερις φρεγάτες για το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό.

Εκτός από τις μπίζνες, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για διεθνή θέματα. Ο Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Λιβύη, για την οποία - τόνισε - «πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να επανιδρυθεί το κράτος».

Η επίσκεψη στη Γαλλία είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της πρώτης περιοδείας του Σίσι στην Ευρώπη. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του σε Βατικανό και Ιταλία, όπου επίσης τον υποδέχτηκαν θερμά. Το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για χώρες με σημαντικά περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου είναι δικαιολογημένα μεγάλο, καθώς τα λιμνάζοντα κεφάλαια ψάχνουν διέξοδο και νέα πεδία εκμετάλλευσης εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ