Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πάνω από 400 εργαζόμενοι στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα ABC της Αυστραλίας θα μείνουν χωρίς δουλειά, στο πλαίσιο περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση για να μειώσει - όπως λέει - τα δημόσια ελλείμματα. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Αμυνας που είπε ότι δεν εμπιστεύεται τη δημόσια αυστραλιανή εταιρεία ναυπήγησης υποβρυχίων, ούτε για να φτιάξει ένα κανό, στο πλαίσιο συζήτησης για την ανάθεση κατασκευής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε γιαπωνέζικη επιχείρηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση ενός πειραματικού εμβολίου κατά του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» φάνηκαν από τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε σκεύασμα των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας στις ΗΠΑ δημοσιοποιήθηκαν χτες με άρθρο των ερευνητών στην ιατρική επιθεώρηση «Νew England Journal of Medicine».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Βρετανός (μέλος των δυνάμεων ασφαλείας) είναι ανάμεσα στα θύματα νέας επίθεσης αυτοκτονίας που έγινε χτες στην αφγανική πρωτεύουσα, με στόχο αυτοκίνητο της βρετανικής πρεσβείας. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ήταν συγκεχυμένες (το «Ρόιτερς» έκανε λόγο για 5 νεκρούς ενώ το BBC για 4).

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο «υπουργός Οικονομικών» Σομάι Πχάσι της ταϊλανδέζικης χούντας δήλωσε στο BBC ότι οι εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο και να γίνουν το 2016, ένα χρόνο μετά από τότε που αρχικά είχαν υποσχεθεί οι πραξικοπηματίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εννιά άνθρωποι - ανάμεσά τους τρεις άμαχοι - σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή σφοδρών πυροβολισμών στο ινδικό Κασμίρ, μεταξύ του στρατού και ένοπλων αυτονομιστών.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Υπέρ της έγκρισης της επόμενης δόσης από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) των 53.000.000 ευρώ στην Αλβανία τάχθηκε χτες ο επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στα Τίρανα, Ναντίμ Ιλάχι, επικροτώντας ως «ορθά» τα αντιλαϊκά μέτρα της αλβανικής κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

ΣΟΦΙΑ.-- Η διατήρηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2014 (περίπου 180 ευρώ) και η μείωση των μισθών σε διοικητικά κρατικά στελέχη κατά 10% είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας (DANS) Βλαντιμίρ Πισάντσεφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ευθεία τρομοκρατική απειλή για τη Βουλγαρία «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος υφίσταται», έπειτα και από την ειδική επιχείρηση των αρχών σε τέσσερις βουλγαρικές πόλεις με στόχο φανατικούς ισλαμιστές, τζιχαντιστές.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σε πιθανή εγκληματική ενέργεια αποδίδουν οι ρουμανικές αρχές το θάνατο του 41χρονου Ματέο Κασάνι, Ιταλού γενικού διευθυντή της εταιρείας ηλεκτρισμού Enel Energy και Enel Energy Muntenia. Ο Κασάνι φέρεται πως πήδηξε σε κεντρικό δρόμο από όροφο του πολυώροφου κτιρίου της εταιρείας όπου δούλευε νωρίς χτες το πρωί. Νωρίτερα, το κόμμα UDMR της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, μετά την ήττα του τελευταίου στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. H αποχώρηση του UDMR δεν απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκατοντάδες Σέρβοι δικηγόροι διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη. Διεκδικούν χαμηλότερη φορολογία και ευνοϊκότερη μεταρρύθμιση του δικηγορικού κώδικα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανή κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε χτες να καταβάλει η πετρελαϊκή πολυεθνική SHELL πρόστιμο ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το 2011 στο πετρελαϊκό οικόπεδο «Μπόνγκα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς κοινή ομάδα εργασίας για το «φαγοπότι» στα μεγάλα έργα (2015-02-06 00:00:00.0)
«Μυρίστηκε» πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα (2014-04-23 00:00:00.0)
«Καταρχήν συμφωνία» ανακοινώνει η αζέρικη «Socar» (2013-06-22 00:00:00.0)
Επίθεση στο Σαντρ Σίτι (2008-06-25 00:00:00.0)
Τον ήθελαν φερέφωνο (1999-04-17 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις Πάγκαλου για "πιέσεις" στο Βελιγράδι (1998-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ