Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Κυβερνητικές εξαγγελίες με αφορμή τις εξαφανίσεις νέων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών από την Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα», στην επαρχία Γκερέρο, που αγνοούνται από τις 26 Σεπτέμβρη και το πιθανότερο είναι ότι έχουν δολοφονηθεί από αστυνομικές δυνάμεις και εγκληματίες της μαφίας των ναρκωτικών, ο Πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων, υποτίθεται, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Την Πέμπτη το βράδυ ο Μεξικανός Πρόεδρος εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει, ανάμεσα σε άλλα, στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, καθώς σε αυτήν έχει διεισδύσει το οργανωμένο έγκλημα, ξεκινώντας άμεσα από τις περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Γκερέρο. Επίσης, προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο σύστημα δικαιοσύνης, όπως και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι εξαγγελίες αυτές γίνονται ενώ έχει «ξεχειλίσει» η οργή σε όλη τη χώρα από φοιτητές και φορείς του λαϊκού κινήματος, όπως και γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι περιστατικά όπως αυτό με τους 43 φοιτητές δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα αλλά μέρος της κρατικής καταστολής που εντείνεται ενάντια σε λαϊκούς αγωνιστές. Αυτό ακριβώς που προσπαθούν να καμουφλάρουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι, εκτός από τους 43 φοιτητές που αγνοούνται, στην ίδια περιοχή του Γκερρέρο από τις αρχές Ιούλη φέτος έχουν εξαφανιστεί και το πιθανότερο απαχθεί άλλοι 30 νέοι έφηβοι, που οι οικογένειές τους δεν είχαν βγει να καταγγείλουν το γεγονός, καθώς φοβόντουσαν γιατί δέχονταν απειλές. Την καταγγελία επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ροχέλιο Ορτέγκα, που σημείωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε στην νότια πόλη της επαρχίας Κόκουλα στις 7 Ιούλη και υπάρχουν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Η νέα αυτή υπόθεση βγήκε στο αέρα τελικά, καθώς, με αφορμή την υπόθεση των 43 φοιτητών που φέρονται να έχουν απαχθεί, σκοτωθεί και απανθρακωθεί από εγκληματίες δημοτικούς αστυνομικούς και μαφιόζους της Ιγκουάλα, αναδείχτηκε και πάλι το θέμα της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ