Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων για την «επόμενη μέρα»

Στο επίκεντρο οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και οι ανατιμήσεις στο ΦΠΑ

Νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης περιλαμβάνει το σχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η «επόμενη μέρα» σφραγίζεται με νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ που επιβαρύνει εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, αναδιαρθρώσεις σε τομείς της οικονομίας κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, προ των πυλών δείχνει και η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

«Μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος»: Αυτό, σύμφωνα με «διαρροές» προς τον Τύπο, είναι το κοινό μήνυμα που στέλνει η τρόικα, η οποία, μάλιστα, εμφανίζεται σε απόλυτη σύμπνοια ως προς τα προτεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Παράγοντες της Κομισιόν, για λογαριασμό και του ΔΝΤ, διατυμπάνιζαν την «κοινή βούλησή» τους να ολοκληρωθεί η τρέχουσα «αξιολόγηση». Παράλληλα, σύμφωνα με τις «διαρροές», επισήμαναν ότι περιμένουν από την Αθήνα «καθαρές δεσμεύσεις» για τα παρακάτω:

--Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

-- Προώθηση «αξιόπιστης μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος.

-- Αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ.

-- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.

-- Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από επισημάνσεις των ίδιων πηγών ότι το ενδεχόμενο να τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα (στις 31 Δεκέμβρη) χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο»...

Νωρίτερα χτες, ο επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Π. Μοσκοβισί, υπογράμμιζε ότι η Κομισιόν «επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής». Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euroworking Group).

Είναι φανερό ότι, παράλληλα, δρομολογείται και το σχέδιο συμφωνίας για την «απομείωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο έρχεται να «δέσει» με τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης που θα εφαρμόζονται στην επόμενη φάση.

Μετά από χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι «πολλά γίνονται»...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων (φάρμακα, βιβλία, ξενοδοχεία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες), που σήμερα φορολογούνται με 6,5%. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και εμπορεύματα (τρόφιμα κ.ά.) που πωλούνται στα νησιά του Αιγαίου. Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια οι νέοι συντελεστές στα συγκεκριμένα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 8% ή 10%.

Οι μαζικές ανατιμήσεις στα φάρμακα, πέρα από τα λαϊκά νοικοκυριά, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Αλλες πληροφορίες φέρουν τη συγκυβέρνηση να σχεδιάζει «εξαιρέσεις» σε φάρμακα πρώτης ανάγκης και στα εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, σαρωτικές είναι οι παραπέρα αντιλαϊκές αλλαγές που «ψήνονται» στο Ασφαλιστικό. Με «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου, κυβέρνηση και τρόικα θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μέσω της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να συγκλίνουν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα, στο «πάγωμα» των συντάξεων για ακόμα μια διετία (2016 - 2017), στη μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, στην παραπέρα συρρίκνωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, στην κλιμάκωση των ενοποιήσεων των Ταμείων, που θα επιφέρουν παραπέρα μειώσεις σε συντάξεις και συρρίκνωση παροχών.

Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, συναντήθηκε χτες στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η συνεργασία με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό για τα ζητήματα που αφορούν στη «μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών, καθώς επίσης και στα αποτελέσματα - συστάσεις των διαφόρων μελετών και αναλύσεων που εκπονήθηκαν για τη χώρα». Πρόκειται για σειρά από μέτρα αναδιαρθρώσεων και «απελευθερώσεων» σε κλάδους της οικονομίας και σε επαγγέλματα, που αποσκοπούν στη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Ταυτόχρονα, την επείγουσα διαμόρφωση και εφαρμογή «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας» επανέφερε, χτες, ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας. Ανάμεσα σε άλλα προτείνεται η φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, με ρήτρες τουλάχιστον 15ετίας και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως. Πρόσθεσε ότι παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια στο δρόμο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα και η πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - να αποθαρρύνεται η όποια προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το Γ' τρίμηνο του 2014 εμφανίζει ενίσχυση 1,9% σε σχέση με το Γ' τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, η ανάκαμψη ήταν στο 1,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ