Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Εξαγγελίες έργων με γνώμονα τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Το χαρακτήρα των προωθούμενων έργων υποδομής αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

Στις προτεραιότητες του κεφαλαίου η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το σιδηροδρομικό δίκτυο

Eurokinissi

Στις προτεραιότητες του κεφαλαίου η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το σιδηροδρομικό δίκτυο
Σιδηροδρομικά και οδικά έργα στην περιοχή της Θράκης, με κριτήριο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και τις προτεραιότητες της εγχώριας αστικής τάξης, εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Για τα σιδηροδρομικά έργα ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος του 2014 ολοκληρώνεται η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το σιδηροδρομικό άξονα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να καταστεί το λιμάνι κόμβος για τη μεταφορά προϊόντων προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Κωνσταντινούπολη, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και τα στενά των Δαρδανελίων.

Επίσης, έχει προταθεί για ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ» το έργο της ηλεκτροκίνησης, της τηλεδιοίκησης και της αναβάθμισης του άξονα Στρυμόνα - Δράμας - Αλεξανδρούπολης, μήκους 367 χλμ., και Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, μήκους 195 χλμ.

Σε ό,τι αφορά τα εν εξελίξει και υπό σχεδιασμό οδικά έργα, προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ είναι το έργο της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, συνολικού μήκους 5,7 χλμ και προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, που θα συνδέει τον αστικό ιστό της πόλης με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την Εγνατία Οδό.

Τέλος του 2014 ολοκληρώνεται ο ανισόπεδος κόμβος ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ προχωρούν οι κάθετοι άξονες «Κομοτηνή - Νυμφαία - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα» και «Αρδάνιο - Ορμένιο - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα». Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες του οδικού άξονα «Δράμα - Καβάλα» και του οδικού άξονα «Ξάνθη - Εχίνος - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

Δημόσια Εργα από ποιον για ποιον

Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού αλλά και την προσπάθεια της Περιφερειακής Διοίκησης και τοπικών φορέων (Επιμελητήριο Εβρου κλπ.) να τις παρουσιάσουν ως «κοσμογονία» που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό της περιοχής ότι τάχα έχει να κερδίσει από τα έργα του 5ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του ΠΕΠ της Περιφέρειας, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν -στο βαθμό που θα το κάνουν- θα είναι προς όφελος των λαϊκών οικογενειών.

Πρόκειται για ψέμα ολκής. Το ζήτημα που τίθεται είναι Δημόσια Εργα από ποιον και για ποιον.

Η πείρα από τα προηγούμενα ΚΠΣ λέει ότι κερδισμένοι βγήκαν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί - κατασκευαστικοί - μονοπωλιακοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι.

Τα έργα που κατασκευάστηκαν, όπως η Εγνατία Οδός κ.ά., τα ξαναπληρώνουμε με τα χαράτσια - διόδια που επέβαλαν.

Η εκτέλεση των έργων μέσω ΣΔΙΤ σημαίνει παράδοσή τους για 50 και 100 χρόνια σε μονοπωλιακούς ομίλους, αν και κατασκευάζονται με λεφτά από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, έχει βγάλει στο σφυρί για ξεπούλημα μια σειρά από δημόσια κτίρια και υποδομές, όπως τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Χρυσούπολης, τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση με την πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια αφαιρεί απ' την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατώτεροι μισθοί πείνας, πετσόκομμα των συντάξεων, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια κ.ά.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους ξεκλήρισμα και καταστροφή.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα λεφτά των ΚΠΣ δε μας τα χαρίζει κανείς, είναι λεφτά που προέρχονται από την φοροαφαίμαξη του λαού, από την αιματηρή λιτότητα σε βάρος του, από την περικοπή και εμπορευματοποίηση της Υυγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας. Από την κλοπή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, τον οποίο αστικό κράτος και ΕΕ αναδιανέμουν προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων.

Γι' αυτό ο λαός μας πρέπει να παλέψει ώστε όλοι αυτοί οι πόροι να διατεθούν για την κατασκευή έργων και υποδομών για την Υγεία, την Εκπαίδευση, την Πρόνοια, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποστραγγιστικά, αρδευτικά, για έργα αντισεισμικής θωράκισης κ.ά., που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για να συγκροτηθεί μια πλατιά λαϊκή συμμαχία που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη Λαϊκή Εξουσία, όπου με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό θα κατασκευάζονται έργα και υποδομές για την ευημερία και την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ