Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκσυγχρονιστικός» Μεσαίωνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πληροφορίες της εφημερίδας Radikal που αναμετέδωσε χθες το Μακεδονικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Δύναμη (SIP), το οποίο φέρει στον τίτλο του και τις λέξεις «κομμουνιστικό κόμμα», να τις απαλείψει, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εκτός νόμου.

Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στο σήριαλ του «εκσυγχρονιστικού» προγράμματος της κυβέρνησης Ετσεβίτ και της δικαστικής γραφειοκρατίας της Τουρκίας. Αφού «εκσυγχρονίστηκε» το σωφρωνιστικό σύστημα και οι πολιτικοί κρατούμενοι - ήδη δεκάδες είναι οι νεκροί στη συνεχιζόμενη απεργία πείνας από πέρυσι λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει τα Λευκά Κελιά... - τώρα «εκσυγχρονίζεται» και το πολιτικό σκηνικό...

Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία απαγόρευσης του κόμματος, σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο την τρέχουσα περίοδο εξετάζει την υπόθεση απαγόρευσης του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής (Φαζιλέτ).

Από τις δεκαετίες του '50 και του '60, οποιοδήποτε κόμμα έφερε στον τίτλο του τον όρο «κομμουνιστικό» έβγαινε εκτός νόμου, καθώς οι στρατηγοί - με την υψηλή καθοδήγηση του ΝΑΤΟ - προσπαθούσαν να εξοντώσουν την «απειλή» που σήμαινε γι' αυτούς και μόνο η αναφορά του όρου...

Η τουρκική εφημερίδα, πάντως, τονίζει ότι η κίνηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου καταγράφεται παρά την προηγούμενη καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ανάλογη περίπτωση.

Δεν υπάρχει, προς το παρόν, επίσημη αντίδραση από το (εκτός τουρκικής Βουλής) SIP, το οποίο στις 13 Μαΐου εφέτος πραγματοποίησε το 5ο Συνέδριό του, επανεκλέγοντας στην προεδρία του τον Αϊντεμίρ Γκιουλέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ