Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν 3,5% στις αυξήσεις διδάκτρων

Δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Ανάπτυξης

Με νομοθετική ρύθμιση για επιβολή πλαφόν θα επιχειρήσει και πάλι - στην πεπατημένη των προηγούμενων ετών - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) να συγκρατήσει τις αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το επόμενο σχολικό έτος, δηλαδή, τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» που ανοίγουν τις ορέξεις των επιχειρηματιών και στο χώρο της εκπαίδευσης. Οπως ανακοίνωσε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου για την αγορά υγρών καυσίμων, θα θεσμοθετηθεί η επιβολή ανώτατου ποσοστού 3,5% στα δίδακτρα της σχολικής χρονιάς 2001 - 2002, πράγμα το οποίο γνωστοποίησε και στους σχολάρχες με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση θα ορίζεται ότι τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα κάθε είδους φροντιστήρια και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους για το 2001 - 2002 μέχρι το ποσοστό του 3,5% στα εισπραχθέντα δίδακτρα του προηγούμενου σχολικού έτους. Στον όρο δίδακτρα περιλαμβάνονται και κάθε είδους ποσά που εισπράττονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που συνδέονται με την εκπαιδευτική υπηρεσία όπως τροφεία, έξοδα μεταφοράς, δαπάνες για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού ή για φροντιστηριακά μαθήματα.

Επιπλέον, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα προβλέπεται ότι οι προκαταβολές που τυχόν έχουν εισπραχθεί πριν την ψήφιση της ρύθμισης και αφορούν ετήσια δίδακτρα με μεγαλύτερη αύξηση από το 3,5%, θα πρέπει στη συνέχεια να συμψηφιστούν. Επίσης, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες της νομοθετικής ρύθμισης με τρόπο ώστε να μην είναι δραχμικά, αλλά ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για το ύψος των διδάκτρων των νεοϊδρυθέντων σχολείων.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που διενήργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου κατά το προηγούμενο διάστημα σε ένα μικρό δείγμα των ιδιωτικών σχολείων της χώρας προκειμένου να ελεγχθεί σε ποιο βαθμό εφαρμόστηκε η περσινή αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, διαπιστώθηκε ότι πολλοί σχολάρχες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη ρύθμιση. Σύμφωνα με την υφυπουργό Ανάπτυξης οι περισσότεροι από αυτούς προχώρησαν σε συμψηφισμούς, μετά από υπόδειξη του υπουργείου, με την τελευταία δόση, ενώ οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιούνη. Πάντως, σημειώνεται ότι ακόμα υπάρχουν ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων που δεν μπήκαν ούτε στον κόπο να απαντήσουν στις συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ