Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα εκεχειρία;

Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την επόμενη μέρα

Οι καταστροφές στην Ανατολική Ουκρανία από τους βομβαρδισμούς του στρατού είναι τεράστιες
Οι καταστροφές στην Ανατολική Ουκρανία από τους βομβαρδισμούς του στρατού είναι τεράστιες
ΚΙΕΒΟ.--

Στο φόντο της προετοιμασίας μιας νέας πιθανής συνάντησης στο Μινσκ της Λευκορωσίας την επόμενη βδομάδα, ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πέρασε με σχετική ηρεμία η χτεσινή μέρα. Το ζήτημα αυτό επιβεβαίωσε και ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίτ Κούτσμα, που ήταν και ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης του Κιέβου στην πρώτη συμφωνία εκεχειρίας και πάλι στο Μινσκ, στις 5 Σεπτέμβρη, συμφωνία που παραβιάστηκε επανειλημμένως με τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι νεκροί από τον Απρίλη ξεπερνάνε τις 5.500.

Αν και για το Λουγκάνσκ υπάρχει ο σχεδιασμός, η κατάπαυση του πυρός να αρχίσει την Παρασκευή, ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων, εκλεγμένος πρόεδρος στις εκλογές στις 2 Νοέμβρη Ιγκόρ Πλοτνίτσκι δήλωσε χτες ότι υπάρχει προφορική συμφωνία, αλλά αναμένουν και υπογραφή σχετικού εγγράφου, που θα την κατοχυρώνει.

Σε ό,τι αφορά το Ντονέτσκ φαίνεται ότι έχουν σταματήσει οι μάχες στο αεροδρόμιο και προχωράει ο σχεδιασμός για απόσυρση του βαρέος οπλισμού στις 9-10 Δεκέμβρη. Βεβαίως, όλη αυτή η εξέλιξη που αφορά προφανώς και ευρύτερη προσπάθεια ιδιαίτερα από την πλευρά της Γερμανίας να διευθετηθούν κάπως τα πράγματα στην Ουκρανία, δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Σήμερα, πάντως, γίνεται διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Βασιλεία της Ελβετίας, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα χτες, που εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά επιθετικός απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει μία εθνικιστική και οπισθοδρομική στροφή στη ρωσική πολιτική στα διεθνή ζητήματα» και δήλωσε απαισιόδοξος ότι «η ρωσική πολιτική θα αλλάξει, μέχρι οι οικονομικές κυρώσεις να αναγκάσουν τη ρωσική πολιτική τάξη να αναθεωρήσει τις επιλογές της». Πάντως, η παρέμβαση των ΗΠΑ, που, με τη σφήνα τους, το φετινό Φλεβάρη στην ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς συνέβαλαν καθοριστικά στην κατεύθυνση των εξελίξεων στην Ουκρανία, της οποίας ο λαός βρέθηκε στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής και ενδοαστικής, στο εσωτερικό, σύγκρουσης. Οι κινήσεις των ΗΠΑ σχετίζονται με τον ανταγωνισμό τους με την ΕΕ (την ίδια στιγμή που από κοινού διαλύουν χώρες) και την προώθηση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά, βαθαίνοντας το ρήγμα της ΕΕ με τη Ρωσία, όπως φαίνεται πολύ έντονα στο βασικό ζήτημα της Ενέργειας. Με το πρόσχημα της «ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ» προωθείται το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ, που διεκδικεί αγορές. Αυτό καταγράφει και το χτεσινό συμβούλιο ΕΕ - ΗΠΑ για την Ενέργεια που έγινε χτες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Ερνεστ Μονίζ, αντίστοιχα.

Επενδυτικό συνέδριο στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ διαγκωνίζονται για το ποιος θα «βοηθήσει» περισσότερο την Ουκρανία. Ενδεικτικό το συνέδριο για την προώθηση των επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Κίεβο από τις επιχειρηματικές ενώσεις της Ουκρανίας και επιμελητήρια όπως το Αμερικανικό, το Βρετανο-Ουκρανικό, Γαλλο-Ουκρανικό, το Αμερικανο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, το Γραφείο της αντιπροσωπείας της Γερμανικής Οικονομίας στην Ουκρανία. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν για την πολιτική ασφάλεια και την αποκατάσταση των καταστροφών του πολέμου, την ανάγκη να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στην Ενέργεια για την προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μείωση της διαφθοράς. Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου εμφανίζονται η «Shell», «Arawak» / «Vitol», «Burisma» (είναι η εταιρεία που διευθυντικό στέλεχος είναι ο γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν). Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι τα «μαχαίρια ακονίζονται» για το «φαγοπότι» που σχεδιάζεται.

Ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν δήλωσε χτες πως ένα ατύχημα που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δε δημιουργεί κίνδυνο και ο σταθμός θα επαναλειτουργήσει κανονικά στις 5 Δεκέμβρη.

«Δεν υπάρχει απειλή... δεν υπάρχουν προβλήματα με τους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Ντεμτσίσιν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως το ατύχημα επηρέασε το σύστημα διανομής Ενέργειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στις σφοδρές συγκρούσεις (2017-03-15 00:00:00.0)
Παραβιάσεις της εκεχειρίας και παζάρια στη Βιέννη (2015-07-01 00:00:00.0)
Συνεχές αιματοκύλισμα του λαού (2015-06-16 00:00:00.0)
Οι μάχες δε σταμάτησαν παρά την εκεχειρία (2015-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ