Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φοροδιαφεύγουν μόνον οι μικρές επιχειρήσεις...

Τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών, με το σύστημα ΤΑΧΙΣ, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανέλαβε και πάλι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, στην ημερίδα του ΙΟΒΕ, με θέμα «Παραοικονομία και φοροδιαφυγή». Πρόκειται ουσιαστικά για μια δημόσια ομολογία, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει και σημαντικά πράγματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Αποψη, βέβαια, η οποία περισσότερο προσπαθεί να δικαιολογήσει την έλλειψη πολιτικής βούλησης - η οποία σε πολλές περιπτώσεις έφτασε μέχρι και στην ανοιχτή συγκάλυψη της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι «...αξιοποιώντας τις τεχνολογικές υποδομές και το πληροφοριακό περιφερειακό σύστημα του ΤΑΧΙS, αλλά και τις σύγχρονες επιχειρησιακές υποδομές του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων του υπουργείου Οικονομικών, στρεφόμαστε προς κατευθύνσεις συνεργασίας με βασικούς μας εταίρους, όπως το Τραπεζικό Σύστημα, τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, οι Ασφαλιστικοί Φορείς». Κάνει, δηλαδή, λόγο για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, για διασταυρώσεις στοιχείων φορολογικού περιεχομένου με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, κλπ.

Στην ουσία, με τις θέσεις που ανέπτυξε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, για την κυβέρνηση, το πρόβλημα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, δεν είναι πολιτικό, αλλά οργανωτικό, γραφειοκρατικό. Απέδωσε, μάλιστα, τις τεράστιες διαστάσεις της φοροδιαφυγής και στο μεγάλο αριθμό των ...μικρών, μόνο, επιχειρήσεων. Φαίνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εξαγνιστεί από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες... Πρόκειται βέβαια για ακραία και αντιδραστική θέση, η οποία επανεμφανίστηκε και πάλι στη μελέτη του ΙΟΒΕ για την παραοικονομία, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει ασθμαίνοντας και ο υπουργός της ...ενάρετης και άσπιλης μεγάλης επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ