Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Η Βαγδάτη απευθύνεται για «βοήθεια» και στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού με τον γγ της λυκοσυμμαχίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αμεση και ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ προδιαγράφει η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι και ο γγ της λυκοσυμμαχίας Τζενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ ο Αλ-Αμπάντι «ενημέρωσε τον γγ ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα προς το ΝΑΤΟ για στήριξη της αμυντικής ικανότητας (σ.σ. του Ιράκ). Οπως συμφωνήθηκε από τους εταίρους του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Ουαλίας το Σεπτέμβρη, το αίτημα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ όταν κατατεθεί επίσημα. Η Συμμαχία θα εξετάσει τη βοήθεια προς το Ιράκ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας οικοδόμησης του ΝΑΤΟ που αφορά την Αμυνα και την Ικανότητα Ασφάλειας («NATO's Defence and Related Security Capacity Building initiative»).

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι το διακύβευμα σε Ιράκ - Συρία είναι πολύ μεγάλο για τα μονοπωλιακά συμφέροντα, όπως μεγάλες είναι και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αφού δεν κρίθηκε αρκετή η συγκρότηση του «διεθνούς συνασπισμού» στην οποία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, τώρα θεωρείται «απαραίτητη» και η άμεση «συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στην πάλη κατά των τζιχαντιστών, το πρόσχημα, δηλαδή, για ένα νέο ανακάτεμα της «τράπουλας» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ετοιμη για «περισσότερες επιχειρήσεις» δηλώνει η Γαλλία

Σ' αυτόν τον «αντιτρομοκρατικό» - όπως τον έχουν βαφτίσει οι ιμπεριαλιστές - πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), είναι λογικό κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη να διεκδικεί για τον εαυτό της μεγαλύτερη ανάμειξη και φυσικά μεγαλύτερα οφέλη. Ετσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις και να τις διεξάγει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά το Ιράκ που είναι αντιμέτωπο με μια τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας», επισήμανε ο Ολάντ, μετά από συνάντηση που είχε με τον αλ Αμπάντι στο Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι δε συζήτησαν μόνο για όσα γίνονται στο πεδίο της μάχης, αλλά και όσα σχεδιάζονται στο πεδίο των μπίζνες, αφού ο αλ-Αμπάντι, εκτός από το να εκφράσει αισιοδοξία «ότι το Ιράκ θα καταφέρει να παραμείνει μία κυρίαρχη χώρα, ένας κυρίαρχος λαός» ζήτησε παροχή «βοήθειας με στόχο την ανοικοδόμηση».

«Η ανοικοδόμηση των περιοχών που κατέστρεψε το Ντάες (σ.σ. έτσι λέγεται στα αραβικά το «Ισλαμικό Κράτος») αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική, δήλωσε ότι το «ΙΚ» έχει δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στην ανατολική Λιβύη «φιλοξενώντας περίπου 200 τζιχαντιστές». Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολύ μικρό αλλά αναδυόμενο» στρατιωτικό κέντρο και συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν «πολύ προσεκτικά» την εξέλιξή του. Ο Ροντρίγκες υποστήριξε ότι οι εκπαιδευόμενοι φαίνεται ότι είναι μέλη της Λιβυκής πολιτοφυλακής που «προσπαθούν είτε να κάνουν όνομα είτε προσπαθούν να βρουν διασυνδέσεις», λέγοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμα καθαρό πόσο στενή είναι η συνεργασία τους με το «Ισλαμικό Κράτος».

  • Οι εξετάσεις DNA επιβεβαιώνουν ότι η γυναίκα που συνελήφθη ήταν όντως μία πρώην σύζυγος του ηγέτη του «ΙΚ» Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Νοχάντ Μασνούκ. Η γυναίκα είναι πλέον παντρεμένη με Παλαιστίνιο και είναι έγκυος. Συνελήφθη μαζί με τρία παιδιά της (το ένα κορίτσι θεωρείται κόρη τού αλ-Μπαγκντάντι) ενώ σύμφωνα με τον υπουργό «η ανάκριση έδειξε ότι είχε σχέσεις με οργανώσεις τακφίρι (σ.σ. «ακραίων» μουσουλμάνων)».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχείς μάχες και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες (2017-07-18 00:00:00.0)
Η συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων διευρύνεται (2015-06-17 00:00:00.0)
Αναπροσαρμογές της τακτικής εξετάζουν οι ΗΠΑ (2015-06-09 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές τζιχαντιστών (2015-05-22 00:00:00.0)
Σχέδια συγκρότησης «κεντρικού συνασπισμού» για την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» (2014-09-06 00:00:00.0)
Ο Μάλικι για την εκλογή νέου Προέδρου και ποιος τον ακούει; (2014-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ