Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινωνικά καυστική «μαύρη κωμωδία»

Την τολμηρής κοινωνικής κριτικής (για την εποχή της) σάτιρα του Αγγλου δραματουργού Τζον Οσμπορν «Loot - Τα λάφυρα» (1964) ανεβάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» στις 8 Δεκέμβρη (9.15 μ.μ.). Το έργο (θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη), που με την ευφάνταστη - σχεδόν φαρσική πλοκή του σηματοδοτεί χαρακτηριστικά το είδος της «μαύρης κωμωδίας», στηλιτεύει την υποκριτική, αυταρχική, αυθαίρετη, ανήθικη, παράλογη αστική εξουσία και τα θεσμικά «όργανά» της (λ.χ. εκκλησία, αστυνομία).

Δυο άνθρωποι ληστεύουν μια τράπεζα. Κρύβουν τα χρήματα στο φέρετρο της πριν από λίγο πεθαμένης μητέρας του ενός. Μια «μυστήρια» νοσοκόμα παρηγορεί το σύζυγο που κλαίει την πεθαμένη. Ξάφνου χτυπά το κουδούνι. Είναι ένας επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ, που ψάχνει τους δράστες, αλλά επειδή δεν έχει ένταλμα έρευνας μεταμφιέστηκε σε... υπάλληλο της εταιρείας υδάτων. Ετσι φαρσικά ξετυλίγει ο Οσμπορν του «παιχνίδι» της κοινωνικής κριτικής του.

Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου, σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη, Βίλλυ Αττάρτ, μουσική: Σπύρος Γραμμένος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, κατασκευές: Νίκος Δεντάκης. Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Μακρής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς, Γιάννος Περλέγκας, Ομηρος Πουλάκης. Εκτακτη συμμετοχή: Σπύρος Γραμμένος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ