Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις πριν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων

Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ειδικά γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους πολιτοφύλακες, ενώ φαίνεται να προετοιμάζεται νέα εκεχειρία στις 9 Δεκέμβρη.

Ο ουκρανικός στρατός επίσημα ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 6 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 13, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για θάνατο 2 ηλικιωμένων αμάχων από βομβαρδισμούς στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από τη Βασιλεία της Ελβετίας, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είπε ότι ελπίζει η εκεχειρία στις 9 Δεκέμβρη να τηρηθεί, όχι όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. Επίσης, κατηγόρησε τη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί εκεχειρία εκφράζουν οι ηγέτες των πολιτοφυλάκων όπως ο Α. Πούργκιν, που δήλωσε ότι μετά από επιθέσεις του στρατού οι πολιτοφύλακες θα απαντήσουν όπως συνέβη και με την προηγούμενη εκεχειρία της 5ης του Σεπτέμβρη.

Στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι δεν έχει νόημα η συνεχής κατηγορία από τη Δύση κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, και ζήτησε να γίνει ουσιαστικός διάλογος και συνταγματικές αλλαγές για την αυτονομία των ανατολικών περιοχών.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφαλείας στην Ευρώπη, η Ρωσία σημείωσε ότι επιθυμεί μια νέα πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Ενωσης (που προωθείται από τη Ρωσία) λέγοντας με νόημα ότι η πρόταση γίνεται αποδεκτή από πολλές χώρες, με τους εκπροσώπους των οποίων είχε συζητήσεις, ενώ επισήμανε ότι και η Γερμανία είναι της ίδιας άποψης.

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι το Παρίσι «θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του» σε ό,τι αφορά την παράδοση στη Μόσχα του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου «Mistral», που ανέβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις 25 Νοέμβρη. Πάντως, από το Καζακστάν, όπου βρέθηκε ο Γάλλος ηγέτης κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο (με αφορμή τα όσα είπε στην προχτεσινή ομιλία του) ότι «δεν πρέπει να κοιτάει στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ