Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εγχρωμη φωτογραφία από τη «Ροζέτα»

Πολλές μέρες πέρασαν μέχρι οι επιστήμονες της αποστολής «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δώσουν στη δημοσιότητα την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, όπου προσεδαφίστηκε η διαστημοσυσκευή «Φιλέ» και γύρω από τον οποίο βρίσκεται σε τροχιά το μητρικό σκάφος. Ενας λόγος είναι ότι οι περισσότερες από τις προηγούμενες φωτογραφίες είχαν ληφθεί από την κάμερα πλοήγησης του σκάφους (NAVCAM), που είναι ασπρόμαυρη, ενώ οι έγχρωμες, όπως η εικονιζόμενη, μπορούν να προέλθουν μόνο από την κάμερα OSIRIS, που έχει ένα φακό στενού εύρους με 12 χρωματικά φίλτρα και ένα σχετικά ευρυγώνιο με 14 φίλτρα. Ομως, ο βασικότερος λόγος για την καθυστέρηση φαίνεται να είναι τα εμπάργκο δημοσίευσης των επιστημονικών περιοδικών, στα οποία οι επιστήμονες του προγράμματος έχουν υποβάλλει τις συνοδευόμενες από έγχρωμες φωτογραφίες μελέτες τους για τις ως τώρα ανακαλύψεις της αποστολής.

Η έγχρωμη φωτογραφία του Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο δε δείχνει τον κομήτη όπως θα φαινόταν στα μάτια ενός ανθρώπου πάνω στη «Ροζέτα», με το μακρινό κιτρινωπό φωτισμό του Ηλιου, αλλά όπως θα φαινόταν αν φωτιζόταν καλά με λευκό φως. Η φωτογραφία, που προκύπτει από σύνθεση σε υπολογιστή τριών διαφορετικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διαφορετικά μήκη κύματος, έχει εξισορροπηθεί από πλευράς φωτεινότητας και χρωμάτων, ώστε να αναδειχτούν καλύτερα οι λεπτομέρειες της επιφάνειας. Το πραγματικό χρώμα του συγκεκριμένου κομήτη θα έφερνε πιο κοντά στο χρώμα του ...κάρβουνου.

Η «Ροζέτα» βρίσκεται σε τροχιά ύψους 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη, στην οποία θα παραμείνει για 10 μέρες, μέχρι να ξαναεπιστρέψει σε τροχιά ύψους 30 χιλιομέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ