Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Είναι πολιτισμός να μισείς!

Πολιτισμός είναι να περιμένεις στη σειρά σου, να φτάνεις, έστω και με κάποια καθυστέρηση, στο ταμείο, να ζητάς δύο εισιτήρια και να μην κινδυνεύεις να πάθεις εγκεφαλικό. Γιατί, όταν ακούς 18.000, για την κορυφή της κερκίδας, εκεί δηλαδή που κουρνιάζουν οι νυχτερίδες, θέλει μεγάλες αντοχές για να συγκρατηθείς. Θέλει να υπερβείς τις δυνάμεις σου για να μην αρπάξεις το κιόσκι, μαζί με τα εισιτήρια, και να το πετάξεις στο κεφάλι του υπουργού Πολιτισμού, όπως πετάνε οι φοιτητές τα αυγά στον Χριστόδουλο.

Γιατί ποιος από μας μπορεί να φτάσει απέναντι από το Ριγγολέτο; Ποιος από μας έχεις την οικονομική ευχέρεια να ακούσει τη Φιλαρμονική του Λονδίνου; Να δει τα μπαλέτα του Μπολσόι; Θα πρέπει ο καθένας από εμάς, που δε διαθέτουμε νομισματοκοπείο, να περιοριστούμε στα c.d. και αυτά αγορασμένα με κουπόνια. Ποτέ εμείς ζωντανή μουσική. Ποτέ εμείς επαφή με την ακουστική των αρχαίων θεάτρων. Πάντα μέσα από τα φτηνά κασετόφωνα θα μιλάμε με τον Βέρντι.

Σας μισώ, λοιπόν, κύριοι, για όλα αυτά που - δίκαια - σας χρεώνει η ιστορία. Και σας μισώ, επίσης, και για τους παραπάνω λόγους. Γιατί είστε μια ομάδα άνθρωποι, που δεν αγαπάτε την τέχνη και - γι' αυτό - τη διαχειρίζεστε άθλια. Γιατί αποφασίζετε εσείς, άνθρωποι ακατέργαστοι, ποιος από μας θα συνομιλήσει - και με ποιον τρόπο - με τον Μπετόβεν. Ποιος από εμάς θα επικοινωνήσει με την Τερψιχόρη και τον Απόλλωνα. Σας μισώ γιατί μπαίνετε ανάμεσα στον άνθρωπο και την ομορφιά. Γιατί μας κοστολογείτε, απαγορευτικά, την ξεκούραση της ψυχής μας. Γιατί μας κρύβετε τους καλλιτέχνες. Γιατί μας φράζετε στις πόρτες των θεάτρων.

Και μη μου πείτε εσείς και τα «φιλελεύθερα» πρώτα ξαδέλφια σας, που βγαίνουν μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις και λένε διάφορες ανοησίες, ότι δεν είναι ευγενικό να μισούμε. Είναι καθήκον μου να μισώ οτιδήποτε μου στερεί το φως. Οποιονδήποτε δε με σέβεται και θεωρεί πως είναι αμπέλι του η καλλιέργειά μου και η ψυχική μου υγεία. Οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να βάζει σταγονόμετρο στις επιθυμίες μου. Οποιονδήποτε θεωρεί τσιφλίκι του τα αυτιά μου και τις αισθήσεις μου. Ολους αυτούς που κοστολογούν τις ανάγκες μου. Είναι πολιτισμός να μισώ τέτοιες πολιτικές και τέτοιους ανθρώπους!

Και σας βεβαιώνω, όλους εσάς που κατά τύχη - και από κακή τύχη - είστε υπεύθυνοι για τον πολιτισμό στην πατρίδα μας. Ολους εσάς που χασκογελάτε χοντρά και άνοστα στις πρεμιέρες, προσποιούμενοι τους φιλότεχνους. Παρέα με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τα μοντέλα. Οτι, όταν θα σας μισήσουν οι άνθρωποι γιατί τους κρατάτε έξω από τις πόρτες των θεάτρων, γιατί τους στερείτε τον πολιτισμό και την τέχνη, τότε θα σας μισήσουν βαθιά και για πάντα. Γιατί η στέρηση της μουσικής δεν είναι μικρότερης σημασίας από αυτήν του ψωμιού! Γιατί ο άνθρωπος δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το πρότυπο το δικό σας. Ο άνθρωπος δεν είναι χοντρόπετσο για να ικανοποιείται με τα λίπη που καταναλώνει και την επίδειξη της φουσκωμένης κοιλιάς του. Γιατί ο ήχος, η κίνηση, τα χρώματα, οι εικόνες... όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα, για μας είναι ίδιον του ανθρώπου.

Τι γίνεται, λοιπόν, κύριοι, με τον Τσαϊκόφσκι; Εισιτήριο ο πολίτης για εσάς; Μια μονάδα που κόβει μονέδα; Καμία υποχρέωση η πολιτεία απέναντι στο λαό; Οποιος έχει, πληρώνει και μπαίνει; Μέσα από τις πόρτες η αριστοκρατία και οι συμπαθούντες. Εξω στο πλακόστρωτο οι υπόλοιποι. Οι τάξεις πρέπει να είναι διακριτές. Ο σοσιαλισμός σας δεν έχει όρια. Το θράσος σας, επίσης, δεν έχει όρια...

...Λοιπόν, αυτές οι συμπεριφορές είναι που γεννάνε το μίσος και όχι η ψυχή μας. Ολοι εμείς, που στερούμαστε εισιτήριο, θα πέσουμε πάνω στις πόρτες των θεάτρων και θα τις ρίξουμε. Γιατί αγαπάμε την τέχνη. Γιατί μας αρέσουν - και μας ταιριάζουν - οι μουσικές. Και όποιος είναι πίσω από τις πόρτες και βάζει πλάτη για να μην πέσουν, θα έχει την τύχη τους. Πρέπει να γίνει καθαρό στον καθένα πως δεν αγωνιζόμαστε μόνο για το μεροκάματο. Αγωνιζόμαστε για το καλό μεροκάματο. Αυτό που μέσα του έχει και την ευτυχία που προσφέρει η τέχνη...


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ