Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κρίση στις κατασκευές τσάκισε και τους ηλεκτροτεχνίτες

Συνέντευξη με τον Νίκο Γκίκα, πρόεδρο της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής

Για τα προβλήματα των ηλεκτροτεχνιτών και τη δράση που αναπτύσσει το κλαδικό Σωματείο της Αττικής, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Νίκο Γκίκα, πρόεδρο του Σωματείου.

***

-- Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο;

-- Από τα κυριότερα ζητήματα είναι η μείωση αποδοχών σε όλες τις ειδικότητες των ηλεκτρολόγων, από το 15% έως 25%, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, που μεσοσταθμικά ξεπερνάνε το 3μηνο. Επίσης, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, οι υπερωρίες, που είναι κατά κόρον απλήρωτες ή με ευτελή πληρωμή ή ακόμα και με κουπόνια. Σ' αυτά προστίθενται τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, η αύξηση της εργασίας τα Σαββατοκύριακα, που είναι συνήθως απλήρωτα, αλλά και οι βάρδιες χωρίς την προβλεπόμενη πληρωμή.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργοδότες του κλάδου έχουν εφαρμόσει την «εκ περιτροπής» εργασία, ενώ άλλοι συνάδελφοι εργάζονται μόνο όποτε ο εργοδότης έχει δουλειά. Γενικότερο ζήτημα είναι η ανασφάλεια μπροστά στην απόλυση, την ανεργία και την αναδουλειά. Αυτά αφορούν στο μεγαλύτερο τμήμα των συναδέλφων, γιατί δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την καπιταλιστική κρίση. Βασικό ζήτημα είναι τέλος το Ασφαλιστικό και οι συντάξεις, η κατάργηση του επικουρικού, καθώς και η εξαίρεση σχεδόν όλων των ηλεκτρολόγων από τα βαρέα.

Ο Νίκος Γκίκας
Ο Νίκος Γκίκας
-- Τι δράση αναπτύσσει το συνδικάτο για όλα αυτά τα προβλήματα;

-- Παλεύουμε να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους, να σπάσουμε τις λογικές της ηττοπάθειας, της αναμονής, της ανάθεσης, της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Κεντρικό αίτημα είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και σ' αυτή την κατεύθυνση οργανώσαμε πέρσι παναττική απεργία στον τομέα των ανελκυστήρων.

Με πρωτοβουλία του Σωματείου μας, έγινε παναττική σύσκεψη των πέντε σωματείων ηλεκτροτεχνιτών της Αττικής, για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της δράσης, με στόχο την υπεράσπιση των συμβάσεων και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Συγκρουστήκαμε με τη λογική του μικρότερου κακού, το συμβιβασμό που εκφράζει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και την αποτρέψαμε να υπογράψει σύμβαση στους ανελκυστήρες, εξαιρώντας τη Βόρεια Ελλάδα.

Εγιναν παρεμβάσεις για να παρθούν πίσω απολύσεις, για ζητήματα τήρησης του ωραρίου, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με στάσεις εργασίας και απεργίες, με θετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η έγγραφη νέων μελών. Η αναγνώριση και η αποδοχή του σωματείου μεγάλωσε. Πάρθηκαν πίσω απολύσεις, μετά από παρέμβασή μας και κινητοποίηση συναδέλφων από τους χώρους εργασίας. Για ζητήματα καθυστερήσεων πληρωμών έγινε παρέμβαση σε δεκάδες εταιρείες και καταφέραμε εκεί που κινητοποιήθηκαν συνάδελφοι να έχουμε άμεσες πληρωμές, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για συσπείρωση και οργάνωση στο ταξικό μας σωματείο.

Πήραμε πρωτοβουλίες με συνεστιάσεις, τουρνουά 5Χ5, για να έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο και φάνηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες. Υπήρξε ανταπόκριση και ενθουσιασμός από τους συναδέλφους, κάτι που μας ανοίγει δρόμους να συσπειρώσουμε έναν κόσμο που δεν τον ξέραμε και γενικότερα απείχε από τη ζωή και δράση του σωματείου.

-- Πώς αποτιμάτε τη δουλειά του συνδικάτου για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, την απεργία και τις αρχαιρεσίες που είχατε μέσα στη βδομάδα;

-- Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε η δράση μας να υπηρετεί τη γενικότερη προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Στη βάση αυτή διαμορφώνουμε το πλαίσιο πάλης και συντονιζόμαστε με δεκάδες ακόμα σωματεία όλων των κλάδων στην Αττική.

Μ' αυτό το πνεύμα είδαμε και τη δράση μας μπροστά στο συλλαλητήριο αλλά και την απεργία στις 27 Νοέμβρη. Προγραμματίσαμε καλύτερα την παρέμβασή μας σε εργασιακούς χώρους, ιεραρχήσαμε σωστά και κάναμε προσπάθεια να σταθεροποιήσαμε την επαφή με συναδέλφους, να βρεθούμε με νέους συναδέλφους, να ανοίξουμε τη δουλειά μας σε νέους εργασιακούς χώρους και να εντάξουμε στη δράση μας σχολές μαθητείας.

Συνδυάσαμε τη δουλειά για το συλλαλητήριο και την απεργία με την προετοιμασία και τη μάχη των εκλογών του Σωματείου. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν η καλή συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και το γεγονός ότι ξεχώρισε ένα κομμάτι συναδέλφων, που μπήκε στη μάχη με αυταπάρνηση, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, είτε αυτό αφορά την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, είτε τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ