Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ALEXANDROUPOLIS 14»
Σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου με την επωνυμία «Alexandroupolis 14» βρίσκεται σε εξέλιξη (από 8 έως 13/12) στην περιοχή της Κρήτης, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων των δύο χωρών, αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και ομάδας της ΔΥΚ.

Η εν λόγω άσκηση, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, M. Hegazy, στην Αθήνα (στις 25/11) και την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με τον Ελληνα ομόλογό του, Μ. Κωσταράκο, αποτελεί μια ακόμα κίνηση ενταγμένη στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την εγχώρια αστική τάξη, στήνοντας «άξονες» και «αντιάξονες» με άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η διμερής αεροναυτική άσκηση «Alexandroupolis 14» περιλαμβάνει:

-- «Εν όρμω εκπαίδευση από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2014, με τη συγκέντρωση των ναυτικών μονάδων στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), και διεξαγωγή εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (σ.σ. ΚΕΝΑΠ, ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Σούδα, με κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας) σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής.

-- Εν πλω εκπαίδευση από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2014, με ανάπτυξη της δύναμης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

-- Ανάλυση των πεπραγμένων της ασκήσεως στο ΝΚ την 13 Δεκεμβρίου 2014 και αποδέσμευση των συμμετεχουσών μονάδων».

Οπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΞΙΟΣ», η πυραυλάκατος «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», ομάδα της ΔΥΚ και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αιγυπτιακής πλευράς η φρεγάτα «ENS SHARM EL SHEIKH», οι πυραυλάκατοι «ENS YARMOUK» και «ENS BADR», το βοηθητικό «ENS HALAYEB» και τα παράκτια περιπολικά «ENS WAKIL» και «ENS RAFEAA».

  • Επίσημη επίσκεψη εξάλλου πραγματοποίησε στην Ελλάδα από τις 7 έως τις 9/12 ο αρχηγός Ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), I. Salem Al-Musharakh, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο αρχηγός Ναυτικού των ΗΑΕ συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον αρχηγό ΓΕΝ, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και δραστηριότητες του ΠΝ και επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου, όπου και επέβη σε πολεμικά πλοία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ