Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρια με ανάμειξη και των Ευρωπαίων «εταίρων»

Την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών που συνδέονται με την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, μια σειρά από μέλη της ΕΕ εξετάζουν το «άνοιγμα» κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρότι το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ετσι, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν τις τελευταίες μέρες ότι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συζητούν το «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας (κατά ορισμένους έγινε μάλιστα και σχετική συνάντηση στο σπίτι του Βρετανού πρέσβη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς), κάτι που στηρίζουν και χώρες όπως οι Σουηδία - Λιθουανία. Αντίστοιχες πληροφορίες μεταφέρονταν και από την Κωνσταντινούπολη, όπου «κύκλοι» της ΕΕ έκαναν λόγο για επικείμενη «αναθέρμανση» των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και εκτιμούσαν ως «γνήσιο» το τουρκικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα «σενάρια» αυτά προκαλούν, όπως είναι φυσικό, τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας που αντέδρασε έντονα και στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού (όπως διατυπώθηκε ανοιχτά σε συνέντευξή του σε ελληνικά ΜΜΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα) για σύσταση Επιτροπής που θα επιτηρεί τις γεωτρήσεις, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και γενικά το ζήτημα του αερίου) η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν περισσότερο δικαίωμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή είναι εγγυήτριες χώρες», επισήμανε ο Α. Νταβούτογλου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Αγκυρα θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, ενώ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτη κυριαρχία και «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε κηδεμονία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», προσθέτοντας επίσης πως «η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην Αγκυρα, ότι το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τη Λευκωσία και ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να καταλήξει σε οποιαδήποτε φόρμουλα με την Τουρκία» (σ.σ. αναφορά σε «σενάρια» σύμφωνα με τα οποία Ελλάδα και Τουρκία εξετάζουν φόρμουλα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων).

Από τη μεριά της, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε από την Αγκυρα ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για την επίτευξη θετικής λύσης όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Τουρκία και την ΕΕ».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χτες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης. Συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών (και την υφυπουργό Βικτώρια Νούλαντ), στελέχη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, αμερικανοεβραϊκούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους μιας σειράς «δεξαμενών σκέψης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ