Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
Αντιδράσεις για τις γερμανικές απαιτήσεις σε βάρος της Σερβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνεχίζεται στη Σερβία ο σάλος από τις επίμονες πληροφορίες του σερβικού Τύπου για τις 11 «σχεδόν ανέφικτες» απαιτήσεις της Γερμανίας, προκειμένου να συναινέσει στο άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χτες, η σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι» επανέφερε στο προσκήνιο τους 11 γερμανικούς όρους, μεταξύ των οποίων αναφέρεται η υποχρέωση της Σερβίας να αναγνωρίσει την... «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η σερβική κυβέρνηση έλαβε και σχετικό υπόμνημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο οποίο καταγράφονται οι όροι της Γερμανίας, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν το Κοσσυφοπέδιο και την αξίωση του Βερολίνου, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσει η Σερβία τα κοσσοβάρικα διαβατήρια σαν ταξιδιωτικά έγγραφα, να επιτρέψει την ένταξη του προτεκτοράτου σε περιφερειακούς οργανισμούς, να αποσύρει τα κοντέινερ από τις συνοριακές διαβάσεις με το Κόσσοβο (κατασκευάζοντας κτίρια από σταθερά οικοδομικά υλικά) και να προωθήσει την αλλαγή του καταστατικού της «Ενωσης Σερβικών Δήμων» στο Βόρειο Κόσσοβο, ώστε να λειτουργούν με βάση τη νομοθεσία του Κοσσόβου και όχι της Σερβίας, όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νόβοστι», με τους όρους αυτούς στην ουσία ζητείται από τη Σερβία να αναγνωρίσει, έμμεσα, την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και γι' αυτό η σερβική διπλωματία ξεκίνησε εκστρατεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να μετριαστούν οι απαιτήσεις των Γερμανών.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιχείρησε και χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις παραπάνω πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι «κανείς δε ζητά από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο», ότι η «χώρα αναζητά τις πιο λογικές λύσεις σε όλα τα ζητήματα χωρίς να διακυβευτεί η εδαφική της ακεραιότητα και η περιφερειακή σταθερότητα». Βεβαίως η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σχέση και με την προσπάθεια της Γερμανίας να ανακόψει τις σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία, που επιχειρεί επίσης διείσδυση στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ