Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Δημιουργία περιφερειακής αστυνομικής δύναμης

ΝΤΟΧΑ.--

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη χτεσινή ετήσια Συνάντηση Κορυφής του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στην Ντόχα του Κατάρ συμφώνησαν στη δημιουργία μίας περιφερειακής αστυνομικής δύναμης (που θα είναι γνωστή ως GCC-POL) με έδρα την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι, και μιας κοινής ναυτικής βάσης με έδρα κοντά στο Μπαχρέιν.

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Κχαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια σημείωσε ότι στόχος της υπό συγκρότηση περιφερειακής αστυνομικής δύναμης «GCC-POL» θα είναι η βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας έναντι της τρομοκρατίας και θα έχει ως πρότυπο λειτουργίας το μηχανισμό της ΙΝΤΕΡΠΟΛ. Πληροφορίες καταριανών ΜΜΕ συμπλήρωσαν πως η υπό συγκρότηση δύναμη θα αναλάβει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματικών δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που απαρτίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, έχει ήδη συγκροτήσει περιφερειακή στρατιωτική δύναμη «αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», γνωστή ως «Ασπίδα της (αραβικής) Χερσονήσου», που παρενέβη το 2011 στο Μπαχρέιν για την καταστολή διαδηλώσεων Σιιτών.

Αλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη κατά τη χτεσινή ετήσια διάσκεψη του GCC ήταν η έκδοση ανακοινωθέντος πολιτικής υποστήριξης της κυβέρνησης του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκεφθεί κανείς την πρότερη υποστήριξη του Κατάρ στην κυβέρνηση του Αιγύπτιου ανατραπέντος (τον Ιούλη του 2013) ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Μάλιστα, ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την Αίγυπτο «ισχυρή και ικανή ως η ραχοκοκαλιά όλων των Αράβων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ