Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται για την αποκαλούμενη «λίστα Λαγκάρντ» ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. Με πλειοψηφία, οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου του Αρείου Πάγου αποφάσισαν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να δικαστεί για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, κακουργήματα που διώκονται με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Παράλληλα, απαλλάσσεται από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρεται πως «έσβησε» τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ από την επίμαχη λίστα. Απαλλακτικό είναι το βούλευμα και ως προς τους τρεις συγγενείς του για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Την παραπομπή σε δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου είχε προτείνει προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Β. Πλιώτας, ζητώντας να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν διέταξε φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Ο πρώην υπουργός είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ένδικου μέσου κατά του βουλεύματος, αφού αυτό είναι αμετάκλητο και θα πρέπει να επιδοθεί μέσα σε δέκα μέρες στον πρώην υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Γ. Παπακωσταντίνου έχει το δικαίωμα να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά να δικαστεί σαν να είναι παρών, με την εκπροσώπηση τριών δικηγόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ