Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανήσυχη» από την ενεργειακή προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφτηκε τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, στο νοσοκομείο «Ορος Σινά» της Νέας Υόρκης, όπου θα συνεχίσει να νοσηλεύεται για λίγες μέρες ακόμα, μετά την εγχείρηση καρδιάς που έκανε.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η συνάντηση «δεν περιορίστηκε σε φιλοφρονητική ανταλλαγή απόψεων», αλλά έγινε σύντομη ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Τις επόμενες μέρες ο Ν. Αναστασιάδης θα δεχτεί την επίσκεψη και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ίσως και της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Σε αυτές τις συναντήσεις, ο Κύπριος ηγέτης προσδοκά να συζητηθούν και τα ζητήματα που αφορούν «τη διασφάλιση της ΑΟΖ της Κύπρου».

Την Τρίτη, εξάλλου, συναντήθηκαν στη Μόσχα ο γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Μεσκοφ, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Κύπριος Πρόεδρος στη Ρωσία στις αρχές του 2015.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή «προσέγγιση» της Ρωσίας με την Τουρκία (βλ. πρόταση Πούτιν για αγωγό που θα περνά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα «υποκαθιστώντας» τον «South Stream»), φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, δήλωσε χτες ότι πιθανή ρωσο-τουρκική ενεργειακή συνεργασία «θα πρέπει να προβληματίσει την Ευρώπη, η οποία ανησυχούσε από τη μια για το ρόλο της Ουκρανίας και το κλείσιμο της στρόφιγγας διά της Ουκρανίας και τώρα πάει ν' αφήσει τη στρόφιγγα στα χέρια του κ. Ερντογάν». Είπε ακόμα ότι «εγώ σέβομαι τις επιλογές και της Ρωσίας, σέβομαι και τις επιλογές της Τουρκίας όσον αφορά την επιθυμία της να καταστεί κόμβος, αλλά, από εκεί και πέρα, εγώ έκανα το σχόλιό μου για να προβληματίσει πολλούς. Δεν θα μας φέρνει εμάς φυσικό αέριο η Τουρκία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, από την πλευρά του, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι «όσο ο ελληνοκυπριακός τομέας δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές μας προειδοποιήσεις κι εμείς θα συνεχίσουμε εκεί τις δικές μας εργασίες. Δόξα τω Θεώ κάνουμε τις έρευνές μας με το δικό μας πλοίο. Πολύ σύντομα θα κάνουμε και τη δική μας γεώτρηση».

Νέα συνάντηση Βενιζέλου - Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στις 31η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία και σηματοδοτεί τη λήξη του 6μήνου της ελληνικής προεδρίας στον εν λόγω Οργανισμό.

Η συνάντηση Βενιζέλου - Τσαβούσογλου πραγματοποιείται μια βδομάδα μετά τις διαβουλεύσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας κατά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο θα μεταβεί στην Κομοτηνή για επαφές με παράγοντες της μειονότητας, με πρόγραμμα που κανονίζει το τουρκικό προξενείο. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση με ρηματική διακοίνωσή της προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Θράκη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου, μαζί με τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς παράγοντες που θα τον συνόδευαν στην Αθήνα, ωστόσο η επίσκεψη αυτή εντέλει δεν πραγματοποιήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ