Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Καθαρή Ενέργεια» - επένδυση με ... μέλλον

Ενδεικτικά των «προοπτικών» που ανοίγει για τις πολυεθνικές η «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», άρα και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού που θα οξυνθεί, είναι ορισμένα στοιχεία που δείχνουν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στις λεγόμενες «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και άλλες μορφές «καθαρής Ενέργειας» (αναφέρονται σε μορφές Ενέργειας, η οποία παράγεται από τον άνεμο, τη γεωθερμία, την κυκλοφορία του νερού, αλλά και από βιομάζα κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με την «δεξαμενή σκέψης» «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο» το 2013 οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τομείς της «καθαρής Ενέργειας» έφτασαν τα 254 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτές τα 36,7 δισ. δολάρια (το 14%) αφορούσαν αμερικανικά κεφάλαια. Η ίδια πηγή καταγράφει στην ιστοσελίδα της έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι το 2030, οι αντίστοιχες επενδύσεις θα αυξηθούν (σε ετήσια βάση) κατά 230% (!) φτάνοντας τα 630 δισ. δολάρια.

Ενδεικτικό των ρυθμών, με τους οποίους «εξαπλώνονται» οι λεγόμενες και «εναλλακτικές μορφές Ενέργειας» είναι και η δυναμική που ήδη έχουν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Το ερευνητικό ίδρυμα U.S. Energy Information Administration - ΕΙΑ (χρηματοδοτείται κάθε χρόνο από το αμερικανικό Κογκρέσο και αντικείμενό του είναι η συγκέντρωση και διάδοση πληροφοριών για την Ενέργεια) αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις σε σχετικούς κλάδους αυξήθηκαν κατά 250% (!) μέσα στην εννιαετία 2004 - 2013 και έφτασαν τα 36,7 δισ δολ. Υποστηρίζει ότι μέχρι το 2030, το 50% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην αμερικανική επικράτεια θα προέρχεται από φυσικό αέριο και το 46,6% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αντίστοιχο είναι το «ενδιαφέρον» και των Κινέζων για τις ΑΠΕ. Το ΕΙΑ (που διαθέτει μεγάλη βάση πληροφοριών με πηγή του τη ...CIA) επισημαίνει ότι η Κίνα επιδιώκει έως το 2020 να καλύπτει το 15% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ. Μάλιστα, κινεζικές εταιρείες το 2012 επένδυσαν 65 δισ. δολ. σε σχετικούς κλάδους, 20% περισσότερα από ό,τι μόλις μια χρονιά πριν και μέσα στο διάστημα 2011 - 2015 σχεδιάζουν επενδύσεις συνολικού ύψους 473 δισ. δολ.

Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, το ίδρυμα που ίδρυσε ο Αμερικανός μεγιστάνας Ροκφέλερ ανακοίνωσε ότι αποσύρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ορυκτά καύσιμα, για να τα επενδύσει σε ΑΠΕ. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη επιλογή, ένας από τους κληρονόμους του Τζον Ροκφέλερ, ο Στέφεν Χάιντζ, δήλωσε ότι η κίνηση θα ήταν σύμφωνη με τις επιθυμίες του ιδρυτή της δυναστείας, καθώς «αν ζούσε σήμερα, ως ένας έξυπνος επιχειρηματίας που κοίταζε προς το μέλλον, θα κινούνταν μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και θα επένδυε σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας». Δηλαδή, πρώτα οι καπιταλιστές καταστρέφουν το περιβάλλον και μετά εμφανίζονται ως οι «σωτήρες» που θα το προστατέψουν.


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ