Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σοβαρά εμπόδια στη θεραπεία καρκινοπαθών

Οι δραματικές επιπτώσεις στους χρόνια πάσχοντες - που οξύνθηκαν με την κρίση - αποκαλύπτονται από μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ), που παρουσιάστηκε χτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 45,8% των καρκινοπαθών - δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο - αντιμετώπισαν εμπόδια τόσο στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας όσο και στη θεραπεία, με αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, και κατά συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας για το 96,3% εξ αυτών. Οι καρκινοπαθείς, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, γίνονται πολλές φορές μπαλάκι ανάμεσα στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα νοσοκομεία λόγω των περικοπών δεν προμηθεύονται φάρμακα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 29 σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, το 30,5% εκ των ερωτηθέντων καρκινοπαθών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στο γιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία. Η κατάσταση αυτή αφορά καρκινοπαθείς που σε ποσοστό 89,33% έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Το δράμα αφορά το 10,33% που είναι ανασφάλιστοι. Δεν μπορούν, όπως αναφέρθηκε, να κλείσουν ραντεβού στις δημόσιες δομές, αλλά και όταν κλείσουν και καταφέρουν να κάνουν τις εξετάσεις στις δημόσιες δομές, έχει παρέλθει κρίσιμος χρόνος για τη θεραπεία τους. Οι συμμετοχές για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα - όπου αναγκάζονται να καταφύγουν λόγω των ουρών στο δημόσιο - είναι σχεδόν το ίδιο απαγορευτικές, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους.

Τέλος, το 68% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του σε είδη πρώτη ανάγκης, με τους μισούς εξ αυτών να καταφεύγουν στο δανεισμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ