Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΑΣ - ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προώθηση σημαντικών συμφωνιών για τα κινεζικά μονοπώλια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία μίας σιδηροδρομικής υπερταχείας που θα συνδέει τη Βουδαπέστη με το Βελιγράδι και θα επεκτείνεται μέχρι το λιμάνι του Πειραιά ώστε να προωθεί τη διακίνηση κινεζικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές, συνδέοντας τη «Μεσόγειο με το Δούναβη» και την «Ευρώπη με την Κίνα» μέσα από τους σύγχρονους «δρόμους του μεταξιού», προβλήθηκε χτες ως μία από τις κορυφαίες στιγμές της 3ης Συνόδου Κίνας και χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που ολοκληρώθηκε το περασμένο 24ωρο στο Βελιγράδι.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε χτες το πρωί από τους πρωθυπουργούς Κίνας Λι Κεκιάνγκ, Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, με στόχο να μειώσει τη μεταφορά εμπορευμάτων και τις μετακινήσεις ανθρώπων στη διαδρομή Βελιγράδι - Βουδαπέστη σε 2,4 ώρες, από τουλάχιστον 8 ώρες που είναι σήμερα. Η υπερταχεία θα έχει μήκος 400 χλμ., θα χρηματοδοτηθεί από την «Αναπτυξιακή Τράπεζα Κίνας» και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2017, με κόστος περίπου 2 με 3,1 δισ. δολάρια. Ο Κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο «διάδρομο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», σημειώνοντας ότι η νέα εξπρές σιδηροδρομική γραμμή (γνωστή και ως διάδρομος Χ) θα είναι μία αναβαθμισμένη επέκταση του αρχικού σχεδίου Ουγγαρίας - Σερβίας, αφού θα συνδέει το Νότο (μέσω του λιμανιού του Πειραιά) με το Βορρά (μέσω Βουδαπέστης).

Στη διάρκεια της συνόδου οι πρωθυπουργοί Ρουμανίας, Αλβανίας, Σλοβακίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σημείωσαν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα σχέδια και για μεγάλα έργα υποδομών, τονίζοντας ότι το κλειδί στην προκειμένη περίπτωση για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα θα είναι η απρόσκοπτη πραγματοποίηση των ήδη συμφωνηθέντων. Επίσης και οι πρωθυπουργοί άλλων χωρών, όπως η Τσεχία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, η αντιπρόεδρος της Κροατίας, ισχυρίστηκαν ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία η «Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία με την Κίνα». Βεβαίως οι κινήσεις αυτές της Κίνας που εμφανίζονται ως μη ανταγωνιστικές προς την ΕΕ ή τη Ρωσία είναι σίγουρο ότι οξύνουν τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ